Reisi’nin Ölümü; Kaza mı, Sabotaj mı?
19 Mayıs 2024 tarihinde İran’da meydana gelen ve ikisi mürettebat olmak üzere dokuz kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasında İran’ın iki numaralı ismi Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da bu kazadan sağ kurtulamadılar.
Bu kaza ya da suikast sebebi ile beş önemli konu üzerinde durulmasının gereğini düşünenlerdenim.
Birincisi; Reisi’nin kişiliği, İran yönetimindeki etkinliği, yaklaşan seçimlerde yeniden seçilmesi durumunda içeride ve dışarıda kimlere karşı hangi fiilleri veya muhtemel fiilleri dolayısıyla karşı olduğu/olacağı?
İkincisi; İran gibi büyük ve Ortadoğu Coğrafyasında hatırı sayılır derecede önemli bir ülkenin cumhurbaşkanı, eski bir helikoptere kimler tarafından bindirilir ve birlikte yola çıktığı diğer iki helikopter sağ-salim planlanan yere inerken, Reisi’nin içinde bulunduğu helikopter neden düşer?
Üçüncüsü; Savunma sanayi stratejisini uzun menzilli füze ve nükleer çalışmalar üzerine yoğunlaştıran İran’ın bu olay vesileyle program değişikliğine gidip, gitmeyeceği konusu.
Dördüncüsü; Türkiye’nin, İran’da meydana gelen bu kaza sebebiyle oynadığı rol ve uluslararası camiada yepyeni bir prestij kazanması.
Beşincisi de: Reisi’nin yok edilmesi İran’da veya bölgede neyi değiştirecek?
Bu konuya geçmeden önce genel manada şu kanaatimi paylaşmak isterim: Havayolu kazalarında uçaklar için iddialı konuşmam fakat helikopter kazalarının çok masum olmadığını söyleyebilirim.
Bin dokuz yüz otuzlardan bu tarafa, dünyada meydana gelen havayolu kazalarında yirmi civarında hükümet veya devlet başkanı hayatını kaybetti.
Bunlar arasında Pakistan devlet başkanı merhum Ziyâülhak’ın 17 Ağustos 1988 yılındaki helikopter kazası (!) unutulmazlar arasındadır.
General Ziyâülhak İslâm ülkeleriyle iş birliği için son derece önemli çabalar göstermişti.
Prof. Dr. Azmi Özcan İslam Ansiklopedisi’nde Ziyâülhak maddesinde şu tespitlerde bulunuyor: “İran-Irak savaşını durdurmak için girişimlerde bulunmuş, Hindistan’ın nükleer kapasitesine karşı Pakistan’ın da bu alanda gerekli teknolojiyi elde etmesi için gayret göstermiş bir kişi idi.
Ziyâülhak, Türkiye ile çok yakın ilişkiler kurmuş ve her konuda tam destek taahhüdünde........
© Haber7
visit website