menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İsrail’in nihai hedefi Dürzi devleti mi?

12 1
26.02.2025

Aslında bu yazıyı Aralık ayının ortalarında yazmayı düşünüyordum ama aklımdan geçenleri destekleyecek yeteri kadar veri olmadığı için cesaret edip kaleme almamıştım. Kısmet bugüneymiş.

Bildiğiniz üzere, Suriye'deki Esad rejimi 8 Aralık'ta yıkıldı. Ülkenin yönetimi muhaliflere geçti. Tam da o günlerde İsrail, "Suriye'de otorite boşluğundan dolayı güvenlik endişelerimiz var." diyerek, Suriye'de işgal başlattı.

İsrail, Suriye'ye ait olan Golan Tepeleri'ni 1967'de ele geçirmişti. 1974'te İsrail ile Suriye arasında imzalanan "Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması" ile birlikte iki ülke arasında silahtan arındırılmış tampon bölge sınır olarak belirlenmişti. Tel Aviv yönetimi, Esad'ın devrilmesinden sonra fırsatı kaçırmayıp bu tampon bölgenin ötesine geçerek, Suriye içlerinde ilerlemeye başladı. Hermon Dağı'nın Suriye'ye bakan tarafını da aldı.

O dönem İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi, İsrail'in Suriye topraklarına asker konuşlandırdığını, Hermon Dağı'nın ele geçirildiğini ancak bunun geçici olduğunu ifade etmişti. Tabii ki bu açıklamalar zamanla evrildi. İsrail özellikle de Hermon Dağı'nda kalıcı olacağını ilan etti.

Yazının başında bahsetmiştim; neden o dönem bu yazıyı kaleme almadığımı. Esad devrildikten bir gün sonra milyonlarca Suriyeli bunu kutlamak için sokaklara dökülürken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu işgal altındaki Golan Tepeleri'ne gitmiş ve burada açık açık Suriye Dürzilerine de hitap etmişti.

Bu açıklamadan sonra "Netanyahu neden durduk yere Dürzileri ağzına aldı?" diye bir soru geldi aklıma ama bu sözlerden başka bir veri olmadığı için yazı kalmıştı.

Netanyahu, 23 Şubat'ta ve bu kez çok ama çok daha net cümlelerle Dürzileri işaret edince, ben de yazmanın farz olduğuna karar verdim.

Netanyahu, 23 Şubat'ta şunları söyledi:

"İsrail savunma amaçlı olarak ve gerekli olduğu sürece bölgedeki mevzilerini koruyacak. HTŞ ya da yeni Suriye ordusu güçlerinin Şam'ın güneyindeki bölgeye girmesine izin vermeyeceğiz. Güney Suriye'nin, Kuneytra, Dera ve Suveyda vilayetlerinin tamamen askerden arındırılmasını talep ediyoruz. Suriye'nin güneyinde Dürzi mezhebine yönelik herhangi bir tehdide müsamaha göstermeyeceğiz."

Artık her şey yerli yerine oturdu değil mi?

BÖL VE YÖNET

İsrail'in Orta Doğu'daki en önemli taktiklerinden biri, bölgenin etnik ve dinsel mozaiğinden yararlanarak "böl ve yönet" stratejisidir. Şu an Suriye'de de benzer bir girişimi yürütüyor. İsrail'in Suriye topraklarına yönelik saldırıları ve İsrailli........

© Haber7