Siyaset: Mümkün olanı hayata geçirebilme sanatıdır.
Değerli Kardeşlerim,
“Siyaset” kelimesi köken itibarıyla idare etmek, yön vermek, ıslah etmek anlamına gelir. Yani siyaset; bağırmak, kavga etmek ya da slogan atmak değil, toplumu adaletle ve dengeyle yönetme sorumluluğudur.
Bugün sıkça kullandığımız “politika” ise daha çok çıkar hesapları, taktikler ve kısa vadeli hedefler üzerinden yürür. Politika günü kurtarır; siyaset ise yarını inşa eder.
Politika kazanmayı önemser; siyaset yük taşımayı göze alır.
Siyasetin en zor tarafı nedir diye sorulsa, kanaatimce verilecek cevap şudur: Farklı insanları, farklı düşünceleri bir arada tutabilmek.
Toplumu bir orkestra şefi gibi yönetebilmek… Herkes ayrı telden çalarken, ortaya bir uyum çıkarabilmek.
Bu yönüyle siyaset; slogan üretme, hamasi cümleler kurma işi değildir.Ne de sadece “olması gerekenleri” sıralama alanıdır.
Siyaset, hayatın tam ortasında yürür.İdeal ile imkân arasında, niyet ile şartlar arasında hassas bir denge kurmayı gerektirir.
Tıpkı bir orkestra şefi gibi…
Kemanın sesini kısmadan, davulu susturmadan ama ritmi de bozmadan yönetebilme sanatıdır.
Bir gün; rahmetli Turgut Özal’la, Necmettin Erbakan Hocamızla ve bugün de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la siyaset yapmış bir devlet büyüğümüzle dost meclisinde sohbet ediyorduk. Kendisine şunu sormuştum:
“Büyüğüm, bu kadar farklı liderle, bu kadar farklı zamanlarda siyaset yaptınız. Bir cümleyle siyaset nedir? diye sorsam ne dersiniz” dediğimde,
Hiç düşünmeden şu cevabı verdi:
“Siyaset, mümkün olanı hayata........© Haber Vakti
