CUMHURİYET’LE ŞEREFLENEN BU MUTLU GÜN

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Türk ulusunun bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin zaferle sonuçlandığı ve modern bir ulus devletin temellerinin atıldığı günü anlatır. “Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır” ilkesini benimseyen Ulu Önder Atatürk, 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurdu. 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi 1921 Anayasası olan Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nda yapılan değişiklikle devletin yönetim biçimini Cumhuriyet olarak ilan etti.

Cumhuriyet ilanından önce kadınların eğitim hakları kısıtlıydı ve iş dünyasında yer alabilmeleri nerdeyse mümkün değildi. Ancak cumhuriyetin ilanı ile birlikte kadınların sosyal, ekonomik ve siyasi hakları önemli ölçüde genişledi.

Cumhuriyet’in ilanından sonra eşdeğer sayılabilecek ülkelere bakılıp kıyaslandığımızda, toplum olarak ne kadar fark attığımız açıkça ortadır. Yapılan inkılaplar ile yeniliklere kavuşan Türk toplumu özgürlüğün tadını çıkarmıştır. Cumhuriyet öncesi Türk kadınını tarihsel süreç içerisinde değerlendirirsek, Ata’nın sırf kadınlara yönelik yaptığı açılımın ne kadar büyük çapta olduğunu görürüz. 5 Aralık 1934 yılında Anayasa ve Seçim Kanununda yapılan yasa değişikliği ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildi. Türkiye Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13 yıl, Belçika’dan 14 yıl, İsviçre’den 36 yıl önce seçme ve seçilme hakkını elde etmişti. Avrupa ile kıyaslanınca seçme ve seçilme haklarının ne kadar erken elde edildiğini nasıl inkâr ederiz?

Nüfusun yaklaşık yarısını oluşturan kadınlarımıza hukuk devrimi ile kadın – erkek arasında eşitlik sağlandı. Miras konusunda kadın ve erkek eşit pay almaya başladı. 1926 yılında medeni kanununun kabulü ile medeni........

© Günışığı Gazetesi