CAHİL HOCA
Öğrencininde sahip olduğu bir kitabın içeriğini öğrencilere anlatmanın mantığı nedir sahiden? Neden öğretmenlere ihtiyaç duyulur ve onlara dünyanın parası ödenir? Aslında kitapla öğrenci arasındaki görünmez bir köprüdür öğretmen.
Öğrencisinin zekâsını, yaşını hesaplayıp oluşturduğu dille, kitapla öğrenci arasında bir aracı olur. Nasıl okuması gerektiğini öğretmeninden öğrenen öğrenci, okulu bittiğinde bu metodu diğer konular için kullanır. Yani, öğretmen sadece kitabın içindekileri değil, kitapları nasıl anlayacağını da öğretir. Ancak burada bir sorun vardır: kendi dilini kimseler açıklamadan öğrenen bir beyin, neden başka konuları da kendi kendine öğrenemesin?
Jacques Ranciere nin ‘ Cahil Hoca’ adlı eserini okuma fırsatı buldum. Zihinsel özgürleşme üzerine beş ders olarak tanımlanan bu kitapta Ranciere hem eğitim üzerine çok özgün bir düşünce sunuyor hem de zekaların eşitsizliğini ve bilgi hiyerarşisini bahane eden toplumsal eşitsizlik tasavvurlarına önemli eleştiriler getiriyor.
Cahil Hoca, Josep Jacotot adındaki bir eğitmenin, tesadüfen fark edilen bir yöntem sonrası eğitim konusunda farklı bir yaklaşımın getirilmesini konu alan felsefî bir kitap. Dönemin eğitim sistemi eleştirilerek yeni bir yaklaşımın benimsetilmesi ve bu yaklaşım karşısındaki engeller anlatılıyor.
Günümüz eğitim sisteminde de kendisinden yararlanılması mümkün olan, her öğretmen ya da eğitimcinin okuması gereken Meb tarafından da tavsiye edilen Cahil Hoca kitabı, okuması zaman........
© Günışığı Gazetesi
visit website