Aile Sağlık Merkezleri çalışanlarının grevi 1989 yılında ‘Bahar Eylemleri’ denilen işçi sınıfının eylemlerinden sonra ülke genelinde en uzun süreli bir grev oldu. Grevi sağlık iş kolunda farklı örgütlerin birlikteliği ile başarıldı. Hükümet yanlısı bir tutum sergilemekten gocunmayan Memur Sen’e bağlı Sağlık - Sen ile iktidar ortağı MHP’ye yakın durmaktan çekinmeyen Türk Sağlık - Sen dışında nerdeyse tüm sendikalar, TTB (Türk Tabipler Birliği), AHED (Aile Hekimleri Derneği Federasyonu) ve mesleki dernekler birlikte grevi örgütledi. Tabanda merkezi olarak greve katılmayan Sağlık Sen ve Türk Sağlık Sen’in üyeleri de greve katıldı.
Hekîm sendikaları greve aktif katılarak sendika gibi davrandı. Gerçekten bu grev sahada hekim sendikaları için verilen iyi bir sınavdı. Hakların kazanılmasında grevi ve birlikteliği önceleyerek önemli bir aşama kat etti.
Halk genel olarak grevi destekledi. Yoksa beş günlük grevi örgütlemek ve sürdürmek zor olacaktı. Daha önce 3-5 Kasım tarihleri arasında da aynı amaçlı uyarı grevini de halkın desteğiyle başarıyla gerçekleştirilmişti.
Medyanın greve yaklaşımı iktidarın bakışı ile uyumluydu. Ancak hükümetin istediği bir düzeye gelemediler. Dolaysısıyla karşıt yayınlar grev üzerinde ve de halkın genelinde hükümetin istediği etkiyi yaratamadı. Muhalif medya grevi haberler ve özel programlarıyla desteklemeye çalıştı.
Sağlık Bakanlığı grev öncesinde ve grev boyunca grevi kırmaya çalıştı. Sahayı merkezden sıkıca bir denetime aldı. ASM’ler gezildi. Aile Hekimleri ile birebir görüşmeler yapıldı. Grevcileri denetimlerle, cezalandırmalarla tehdit etti. Cezalandırmaların ücretler üzerinden yapılacağı özelikle vurgulandı.
Ancak grevciler amaçlarının maaşlar........