menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Jag följde med på EU:s bisarra jakt på unga väljare

153 8
22.05.2024

”Visste ni att en av de vanligaste googlesökningarna i Storbritannien dagen efter Brexit var ’Vad är EU?’”

Inte mindre än tre gånger återberättas denna anekdot. Mantrat följs av ett ansträngt leende från vår guide. Vi är på EU-kommissionens influencerresa. En mening som jag aldrig trodde att jag skulle skriva, men här är vi – ett gäng på 16 européer med varierande följarskara mitt i centrala Bryssel.

Några är journalister, men de flesta är influerare, eller “content creators” som de så eufemistiskt titulerar oss. Det är en udda grupp. En luxemburgsk feministpoddare, en estnisk youtuber, en polsk techjournalist och en slovensk hållbarhetsbloggare som anländer några timmar efter oss andra (försenat flyg) – bara för att nämna några.

Vissa av influerarna har tidigare gjort samarbeten med EU:s institutioner. Bland annat har de flugits ner till Strasbourg för att träffa tjänstemän och ta selfies i plenum. Under förra året fick den estniska youtubern träffa kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i samband hennes årliga State of the union-tal.

– It was awesome! She is super cool, berättar han på bruten erasmusengelska och visar upp en selfie på de två tagen med fiskögelins.

Att EU vill höja engagemanget hos den yngre befolkningen, där valdeltagandet är lägre än det europeiska snittet på 50%, är väntat. Men att EU flyger ner influerare för att råda bot på det demokratiska underskottet, är något oväntat.

Historiskt sett har valdeltagandet i EU-valet minskat sedan 1979. 2019 vände dock utvecklingen och deltagandet ökade med åtta procentenheter jämfört med 2014. Detta berodde till stor del på ungdomar vars deltagande ökade markant mer än snittet. I detta val är förhoppningen att valdeltagandet fortsätter öka, men för det krävs att EU når de yngre väljarna, något som har visat sig vara särskilt svårt i Sverige. En del av EU:s kommunikation är därför dessa influencerresor.

Men att EU flyger ner influerare för att råda bot på det demokratiska underskottet, är något oväntat.

Vårt schema för Bryssel är fullspäckat. Målet är att efter dessa tre dagar få svar på frågan som britterna så intensivt googlade dagen efter att de valde att lämna unionen.

Första stoppet är EU-kommissionen.

Framför Schumanrondellen tornar den enorma Berlaymontborgen upp sig. Kommissionsbyggnaden är 18 våningar hög med metallisk fasad. På den trettonde våningen påstås det att ordförande Ursula von der Leyen bor i en liten tjugokvadratare. Men den mäktiga exteriören bedrar, interiören är i klassisk landstingsstil.

Vi eskorteras ner till den LED-upplysta källaren. Där sitter en talesperson för det stora klimatpaketet “The Green Deal” och väntar. Bakom tjänstemannen hänger en enorm arkivbild på högteknologiska datorskärmar – en kontrast till den svajande internetanslutningen som gör det svårt för influerarna att uppdatera sina sociala medier.

Reglerna i EU är strikta. Bara kommissionärerna och talespersonerna får uttala sig för institutionens räkning. Det som sägs är nästan alltid “off the record” och citat förbjudna. En lösning för att kontrollera........

© Göteborgs-Posten


Get it on Google Play