We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Karin Pihl: Både känslor och logik har en plats i politiken

2 9 11
21.12.2018

Det kanske mest känsloladdade politiska området är för tillfället klimatet. Numera kan man gå i “klimatångestterapi” om man anser att ens sömnsvårigheter orsakas av den globala uppvärmningen. Enligt SJ är det just klimatångest som ligger bakom människors ökade benägenhet att resa med tåg (DN 18/12). Hos Naturskyddsföreningen kan man få “pepp mot klimatdepp”.

Ibland verkar människors känslor inför klimatförändringarna vara viktigare än problemet i sig. Kanske var det därför Svenska Dagbladet (8/12) tipsade om att flytta från villa till lägenhet för att minska sin klimatpåverkan trots att, som LNB-skribenten Joakim Broman påpekat, huset kommer stå kvar fast med en annan ägare.

Klimatet är dock inte det enda området man kan få terapi för. I London har Svenska kyrkan bjudit in en psykoterapeut för att möta svenskar som känner oro över Brexit. Under valrörelsen 2014 kunde den som känner sig allmänt bedrövad över den politiska utvecklingen söka stöd hos Institutet för politisk terapi i Göteborg. Där kunde man få hjälp om man exempelvis upplevde att det var bättre om man........

© Göteborgs-Posten