Dünyanın aksine gıda fiyatları Türkiye’de sürekli artmaya devam ediyor. Gıdanın tarladaki fiyatıyla market ya da pazardaki fiyatı arasındaki makas açılıyor. Buna mevcut gıda sistemi, mevcut gıda sisteminin spekülasyonlar, fırsatçılığı önleyememesi ve kamusal denetimi sağlayamaması neden oluyor. Türkiye’nin doğru gıda politikalarının yanında yeni bir gıda sistemine ihtiyacı var.
Türkiye’nin gıda alanında dayanışma ekonomisini benimsemesi gerekiyor. Dayanışma ekonomisi mevcut olarak uygulanan neoliberal ekonomi politikalarının ve politikaların sonucu kapitalist ekonomik sistemin karşıtı. Bakıldığında Türkiye’ye en uygun sistem de dayanışma ekonomisi.
Türkiye’nin Kooperatif ve Kalkınma Bakanlığı’na ihtiyacı var. Kooperatifleşmeyle ilgili yasal mevzuatlar büyük bir karmaşa oluşturuyor. Mevzuatların çoğu birbiriyle çakışıyor, birbirinin tam tersi şeyler söylüyor. Kooperatifleşme tüm çiftçi ve besicileri kapsamıyor. Küçük ölçekli çiftçilik ya da besicilik yapan, ekonomik zorluk yaşayan, kasabaya uzak olanlar dışlanıyor.
Kooperatif yönetimleri sermaye sahipleri, bölge ağaları ya da tüccarlar tarafından 'Siz yönetme, hesap-kitap bilmezsiniz' diyerek çiftçi ve besicilerin elinden alınıyor. Çiftçinin ve besicinin kooperatiflerdeki sesi yok ediliyor. Dolayısıyla çiftçi ve besici bir pazar aracılığıyla yurttaşla doğrudan bir........