KKY, kalıtsal olarak geçen ve kandaki kolesterol seviyelerinin tehlikeli derecede yüksek olmasına neden olan bir hastalık. Dünya genelinde yaklaşık 25 milyon KKY hastası olduğu tahmin edilmekte ve bu durum, kalp damar hastalıklarına ve özellikle de erken yaşta kalp krizi ve ölümlere yol açar. KKY’nin fark edilmesi zor olabilir çünkü birçok insan bu durumda olsa da düzenli olarak kolesterol ölçtürmediği için hastalığın farkında değil. Genç yaşta ölümlerin önemli bir nedeni olan bu hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri sizlerle paylaşıyorum.
1. Kalıtsal Kolesterol Yüksekliği nedir?
Kalıtsal Kolesterol Yüksekliği (KKY), kalıtsal bir hastalık. Kandaki LDL (kötü) kolesterol seviyesinin normalden çok daha yüksek olmasına neden olur. Kolesterol ise damar duvarlarında biriktiğinde kalp krizi ve felçlere yol açar. Araştırmalara göre KKY, her 250 kişiden 1’inde görülebilir. Bu 1 milyon nüfusu olan bir kentte 4 bin hasta demek.
2. Kalıtsal Kolesterol Yüksekliğinin belirtileri nelerdir?
Genellikle yüksek kolesterolün doğrudan bir belirtisi olmaz. Ancak bazı semptomlar şunlar olabilir:
-Dizleriniz, eklemleriniz veya dirsekleriniz çevresinde şişlikler veya yumrular
-Aşil tendonunda (alt bacağınızın arkasındaki tendon) şişlik ve ağrı
-Gözlerinizin çevresinde sarımsı bölgeler
-Korneanızın (gözünüzün ön tarafındaki şeffaf dış tabaka) dış kısmında yarım ay şeklinde beyazımsı gri bir renk
-Egzersiz sırasında göğüs ağrısı
3. Kalıtsal Kolesterol Yüksekliği nasıl teşhis edilir?
Teşhis için fiziksel muayene ve kan testleri yapılır. Kalıtsal Kolesterol Yüksekliği olan yetişkinlerin LDL değeri 190mg/dl,........