Διαβάζοντας τα (υπό εξέταση) σχέδια της FIFA για το νέο format του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την επόμενη διοργάνωση, το 2026, στην ουσία δεν μπορείς να έχεις και πολλές απορίες. Το συμπέρασμα είναι ένα και –στις μέρες μας- δεν είναι και παράλογο. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία κινεί τη σκέψη της, άρα και -εν τέλει- τις αποφάσεις της γύρω από δύο άξονες. Την ολοένα και αυξανόμενο έσοδο από την κορυφαία της διοργάνωση και την «εξυπηρέτηση» όσο το δυνατόν περισσότερων μελών της, στην κατεύθυνση της παρουσίας τους στην κεντρική σκηνή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, σε συνδυασμό με έξτρα (για αυτές) έσοδο που μπορεί να γίνεται και μεγαλύτερο αν καταφέρουν να προχωρήσουν στη διοργάνωση.


Το να καταφέρει να φέρει, στο πιο μεγάλο ραντεβού της, περίπου το 1/4 του συνολικού αριθμού των μελών της μια παγκόσμια ομοσπονδία ομαδικού αθλήματος είναι σίγουρα μια τεράστια επιτυχία. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι, ανάμεσα στα 211 μέλη της, η FIFA έχει και ουκ ολίγες χώρες που δεν σκέφτονται καν ότι μπορεί να φτάσουν κάποτε να διεκδικήσουν την πρόκριση (και φυσιολογικά γιατί αναφερόμαστε σε πολύ χαμηλού επιπέδου ομάδες) τότε οι ελπίδες συμμετοχής στο μεγάλο ραντεβού αυξάνονται κατά πολύ, για αρκετές χώρες από το «μεσαίο ράφι». Και όχι μόνο αυτό. Αφού η UEFA αναμένεται να είναι η λιγότερο ευνοημένη με μόλις 23,1% αύξηση στις έξτρα θέσεις (τρεις επιπλέον) που θα δοθούν, την ώρα που Ασία, Αφρική και Κεντρική Αμερική σχεδόν θα διπλασιάσουν τις ομάδες που θα στέλνουν στην τελική φάση, καταλαβαίνει κάποιος και την «πολιτική» χροιά που έχουν οι αποφάσεις της FIFA. Ήταν άλλωστε ο (μακαρίτης πλέον) τετραπέρατος πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου ο Πρίμο Νεμπιόλο, που κατάλαβε ότι όσο περισσότερες χώρες ανεβάζεις στην κεντρική σκηνή, τόσο λιγότερο εξαρτάσαι από τους παραδοσιακούς παίκτες στις εκλογές, άρα τόσο πιο σίγουρος είσαι ότι δεν θα σε πατρονάρουν οι…φεουδάρχες του χώρου. Ο Ινφαντίνο είναι σαφές ότι εξελίσσει το μοντέλο, έχοντας και πολύ περισσότερο χρήμα στην τσέπη για να το κάνει.

QOSHE - H FIFA, το χρήμα και επιπλέον… «χριστιανοί» στην αρένα με τα λιοντάρια - Δημητρησ Κωνσταντινιδησ
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

H FIFA, το χρήμα και επιπλέον… «χριστιανοί» στην αρένα με τα λιοντάρια

4 1 4
08.12.2022

Διαβάζοντας τα (υπό εξέταση) σχέδια της FIFA για το νέο format του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την επόμενη διοργάνωση, το 2026, στην ουσία δεν μπορείς να έχεις και πολλές απορίες. Το συμπέρασμα είναι ένα και –στις μέρες μας- δεν είναι και παράλογο. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία κινεί τη σκέψη της, άρα και -εν τέλει- τις αποφάσεις της γύρω από δύο άξονες. Την ολοένα και αυξανόμενο έσοδο από την κορυφαία της διοργάνωση και την «εξυπηρέτηση» όσο το δυνατόν περισσότερων μελών της, στην κατεύθυνση της........

© gazzetta


Get it on Google Play