İnsan, topluluk halinde yaşayan sosyal bir varlık olduğundan her birey doğduğu andan itibaren etrafındaki insanlarla etkileşime girmeye başlar. Bu etkileşim hali bebeklik ve çocukluğun başlarında aile ile sınırlı kalırken mahalle yaşamı, kreş gibi çeşitli ortamlarda çeşitlenmeye başlar. Kişi, yeni ve farklı insanlarla etkileşim halinde olarak arkadaş edinir.
Arkadaşlar bir kişinin oluşturduğu sosyal çemberdir. Etkinliklerin bir arada yapılmasıyla arkadaşlık kavramı pekişir. Çeşitli insanlarla arkadaş olmak, birlikte daha sık zaman geçirmek kişide yeni davranış ve alışkanlıklara sebep olabilir. Yakın arkadaşlıklar ve sosyal ilişkiler kişiye kendini daha iyi hissettirebilir. Sağlıklı ve anlamlı arkadaşlıklar dâhilinde edinilen arkadaş desteği hayat kalitesini artıran faktörlerdendir. Buradaki esas önemli nokta arkadaşlığın sağlıklı bir iletişim içermesidir.
Olumlu arkadaşlık deneyimlerinin yanı sıra kişiye psikolojik ve fiziksel açıdan zarar veren arkadaşlıklar da bulunur. Kişi ergenlik sürecinde kendini tanımaya ve anlamlandırmaya çalışır. Ergenlik sürecinde edinilen arkadaş seçimlerinde bilinçli davranmak zor olabilir. Böyle........