Tarık Ziya Ekinci'nin Diyarbakır'daki cenaze töreni kalabalıktı. Çoğu siyasetçi, tanıdık simaların hepsi Şehitlik Mezarlığı'ndaydı. Hava sıcaktı. Büyükşehir Belediyesi'nin mezarlık yolunda kurduğu portatif çardaklar ve dağıttığı sular hayat kurtarıyordu. Büyükşehir Belediyesi, vefatından hemen sonra Ekinci'nin ailesiyle iletişime geçmiş, cenaze töreninin Diyarbakır ayağını organize etmişti.
Gençler ne kadar tanıyordu Ekinci'yi, tahmin etmek zor ama zaten törene katılanların yaş ortalaması epey yüksekti. Bunu nasıl yorumlamalı? Ekinci hastaydı son yıllarda ve toplantılarda görünmüyordu. Her şeyin görüntüye indirgendiği bir zamanda yaşıyoruz ve gençler en çok gördüklerine inanıyor ve kıymet veriyor sanki. Belki bu yüzdendir cenazedeki genç sayısının azlığı.
Keşke kitapları yeniden basılsa. Keşke dergi ve gazete sayfalarında kalan yazıları ve söyleşileri bir araya getirilip kitap yapılsa. Sosyalist bir Kürt siyasetçinin uzun mücadele tarihi gençler için öğretici olacaktır. Araştırmacılar için önemli bir kaynak olacaktır.
Ama şu da var: Ekinci'nin aktif siyaset yaptığı yıllar ile şimdiki zaman siyaseti arasında epey fark var. Kürt halkının siyasi taleplerinin "Doğu meselesi" olarak tarif edildiği yıllarda, TİP'in içinde siyaset yaptı Ekinci. Konunun Doğu meselesi şeklinde tarif edilmesinde önemli katkısı vardır. Bu katkıyı küçümsemek safdillik olur. Hani Musa Anter'e çıkışmış ya gençlerden biri, "Sizin Kürt mücadelesine katkınız sıfır" diye, Anter de mücadeleyi sıfıra kadar getirebilmenin kıymetini anlatmak zorunda kalmış, işte o mesele. Taleplerin bir şekilde konuşulmaya başlanmasını sağlamak Ekinci'nin aktif siyaset yaptığı dönemde ayrıca büyük bir mücadelenin sonucu. Sınıfsal mücadele verenlerin saflarında siyaset yaparken de Kürtlerin haklarından söz........