Tarih, 12 Mayıs 1981. Bolusporlu oyuncular, DSİ’nin Bolu’daki spor tesislerinde kamptadır. Ertesi gün oynanacak olan MKE Ankaragücü-Boluspor Türkiye Kupası final maçı için son hazırlıklarını tamamlamışlar. Takım oyuncuları ikişerli üçerli tesisin içinde yürüyüş yapıyor. O esnada, DSİ tesislerine üç tane rütbeli subay girer ve Boluspor’un Ermeni golcüsü Minas’ın (Kunta-Kinte) da olduğu topluluğun yanına yönelirler. Subaylar, hal hatır sorduktan sonra, “yarın ne yapacaksınız çocuklar?” diye sorar, Minas ve arkadaşları da, “elimizden geleni” diye yanıtlarlar. Subaylar “yarın işiniz çok zor, kupayı almanız imkansız çocuklar” dedikten sonra giderler.
İlk maçı, MKE Ankaragücü Ankara’da 2-1 kazanmıştır, final maçı Bolu’da oynanacak ve Boluspor’a kupayı kazanması için tek gol yetecektir. İki takım arasındaki final maçı, 85. dakikaya kadar berabere sürmüştür, 85. dakikada Kunta-Kinte Minas yaklaşık 35 metreden bir gol atar, hakem Sadık Deda orta sahayı gösterir ve golü verir. Ama, rütbeli subayların olduğu yere yakın yan hakemlerden birisi, Sadık Deda’ya golün ofsayt olduğu yönünde uyarı verir. Sadık Deda, bu ‘uyarı’nın ardından golü geri alır ve ofsayt verir. Bolusporlu futbolcular, seyirciler çıldırır. Sonrasında büyük bir izdiham yaşanır. Kırmızı kartlar, itiş kakışlar, küfür kıyamet arasında, maçın kalan 5-10 dakikası oynanır ve maç berabere biter ve kupayı MKE Ankaragücü kazanır.
***
12 Eylül’ün en önemli girişimlerinden birisi darbenin ruhuna uygun bir Mustafa Kemal imal edilmesidir. 1981 senesi, Atatürk’ün 100. Doğum Yılı olarak ilan edilir. Bu amaçla ilan edilen bütün kampanyalar ve projeler sosyalist sola göz kırpan Mustafa Kemal imgesinin, Türk İslam-sentezine uygun bir Mustafa Kemal imgesi ile değiştirilmesine dönük olur. Dolayısıyla, cuntacı generallerin, Atatürk’ün 100. Doğum Yılı etkinliklerinde, “Ankaralı bir takım 1.Ligde olmalıdır?” arzusu bir tür kanun hükmünde kararnameye dönüştürülür ve imalat-ı harbiye kökenli MKE Ankaragücü'nün, Ankara’nın takımı(1) olarak Türkiye kupasını kazanması için ne gerekiyorsa yapılır(2). Dolayısıyla, generaller, Türkiye Futbol Federasyonu’nun bütün hukukunu, teamüllerini hatta evrensel futbol oyununun kurallarını çiğneyip, bir içtihat yaparlar, Türkiye kupasını kazanan takım, hangi ligde oynadığına bakılmaksızın 1. Lige çıkartılacaktır. 13 Mayıs 1981’de oynanan ve MKE Ankaragücü’nün 1.Lige çıkması ile sonuçlanan MKE Ankaragücü-Boluspor maçı işte bu projenin(3) parçasıdır. Bu maç, bu içtihadı takip eden sonraki yıllarda futbol-siyaset-ticaret-mafya işlerinin griftleşmesinde de bir kilometre taşıdır.
***
MKE Ankaragücü 3 Haziran 1981 tarihinde Devlet Kupası finalinde, Trabzonspor’u da yener ve Federasyon kupasının yanına bir kupa daha ekler. 1981-82 sezonu MKE Ankaragücü için çok vaat edici görünmektedir
2. Lig formasyonuna göre dizayn edilmiş olan yönetim biraz da generallerin talebiyle yeniden dizayn edilir. Yönetimde 3 tane banker vardır ve 12 Eylül iktisadi sisteminin gözbebeği parababaları olarak, hem Ankara........