menu_open
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ukrayna'da Zor Sorular

7 0
20.10.2024

“Bu savaşta kim ne kazandı?” sorusunu cevaplandırmak zor olsa da bir cevap mümkün. Öncelikle gerek Batının gerekse Rusya’nın birçok yeni silahı denediği veya stoklarındaki mühimmatı yenilediği dikkate alınırsa esas kazananın savaş sanayisi, hemen ardından da enerji devleri olduğu anlaşılacaktır.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başladığı 24 Şubat 2022’nin üzerinden iki yıl geçti. Şimdiye kadar on binlerce insan hayatını kaybetti. Ukrayna şehirleri çok ciddi hasara uğradı, altyapı birçok bölgede neredeyse tamamen yok edildi. Batı dünyası fiziken olmasa da maddi ve askeri desteğiyle bir parçası olduğu savaşın siyasi cephesinde aktif rol aldı; tarihte görülmemiş çapta yaptırımlarla Rusya’ya bir anlamda ekonomik/finansal cephe açtı. İki yılın ardından yapılan değerlendirmeler başlangıçta birkaç ay süreceği yorumları yapılan savaşın süresini öngörebilmenin mümkün olmadığını ortaya koyuyor.

Türkiye medyası konunun özünü, “Bizim mahallenin halleri” ve “Acaba muhtar ne dedi?” gibi içe dönük takıntılı habercilik anlayışıyla, büyük ölçüde göz ardı etti. Batı basını ise her cinayette sorulması gereken “Bu cinayet kimin işine geldi?” sorusunun yanıtını arıyor.

Silah Sanayi Gelirlerinde Patlama

Amerikan resmi verilerine göre ABD’de devletin ya da özel şirketlerin diğer ülkelere silah satışları Ukrayna savaşının başladığı günden bu yana ciddi oranda artış gösterdi. 2023’de yüzde 56 gibi rekor bir artışla yılı kapatan silah şirketlerinin ölüm makinesi satışı toplamda 238 milyar doları buldu.

Yine bu raporlarda, savaştan en fazla kazanç sağlayanlar Raytheon, Lockheed Martin ve Noerthrop Grumman gibi ABD’li silah şirketleri oldu. Örneğin, Evrensel gazetesinde yer alan bir değerlendirme yazısına göre Lockheed Martin, geçtiğimiz nisan ayında ABD’nin Ukrayna’ya çok sayıda gönderdiği “güdümlü çoklu fırlatma roket sistemleri” için ABD ordusuyla 4.8 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Ya da Raytheon, orduya sattığı “Ukrayna için altı adet ulusal gelişmiş karadan havaya füze sistemi bataryası” için 1.2 milyar dolar kazandı. Keza, İngiliz BAE Systems şirketi de Şubat 2022’den bu yana iki kattan fazla değer kazandı. Şirket, 2024 yılında satışların yüzde 10 ila yüzde 12 arasında artmasını beklediğini açıkladı. Bunda sadece Ukrayna savaşının değil İsrail’in yine ABD ve AB desteğiyle 7 Ekim’den beri sürdürdüğü, birçok analiste göre soykırım boyutlarına ulaşan Gazze........

© Gazete Durum


Get it on Google Play