İran ile İsrail arasındaki çatışma yoğunlaşırken asıl soru şu: “İran, Hürmüz Boğazı'nı kapatacak mı?” Basra Körfezi'ne giren ve çıkan tüm gemilerin bu dar su yolundan geçmesi gerekiyor. Dünyadaki sıvı petrolün (ham petrol ve petrol ürünleri) yaklaşık yüzde 21'i Hürmüz Boğazı'ndan geçiyor ve bu da burayı petrolün en önemli geçiş noktası haline getiriyor.
İran'ın boğazdan geçişi kapatması durumunda petrolün transferi önemli ölçüde etkilenecektir. Basra Körfezi'nden boğaz yoluyla ayrılan ham petrolün ve türevlerinin yüzde 80'inin Asyalı müşterilere gönderilmesi nedeniyle Asyalı alıcılar bu durumun etkilerini en şiddetli şekilde hissedeceklerdir.
İran geçmişte zaman zaman Hürmüz Boğazını kapatmakla tehdit etmişti ancak bunu hiçbir zaman yerine getirmedi. İran'ın Hürmüz Boğazını Suudi, Kuveyt, Irak ve Birlesik Arap Emirliğine kapatması pek olası değil, çünkü eğer öyle olsaydı, ABD, İran petrolü taşıyan gemilerin Basra Körfezi'nden çıkmasını yasaklamak için derhal deniz kuvvetlerini konuşlandırırdı. İran tamamen petrol ticaretinden elde edilen gelire bağımlı rantiyer bir devlet olduğu için bu petrolü ihraç edemezse mollalar ve hükümet için tehlike çanları çalacaktır.
İran petrolü teknik olarak ABD'nin ağır........