menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Slik vil budsjettkrisen påvirke DIN lommebok

5 4
27.09.2024

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det kan være like greit å sette en ring rundt datoen 30. oktober, først som sist. Da har vi for alvor gått inn i den mørke – og i denne sammenheng ikke fullt så fine – tiden. Denne onsdagen skal kommunedirektør Inger Hegna legge frem sitt forslag til neste års kommunebudsjett.

Det vil definitivt ikke bidra til mer lys i mørketiden. Tvert imot. Det kan bli svarte natta og storm i kastene. For dette er noe av hva vi allerede vet er utgangspunktet:

  • Fredrikstad kommune bruker fortsatt langt mer penger enn hva det er budsjettert med. I år kan det bli et underskudd i driften på rundt 90 millioner kroner.
  • Og i tiden fremover vil det bli enda dyrere å drifte kommunen. Flere eldre og flere pleietrengende, gjør at de såkalte demografikostnadene øker på med flere titalls millioner kroner årlig.
  • Utgiftene for å betale ned avdrag og renter på lån, fortsetter å stige. Både som en følge av nye låneopptak og fordi rentene vil holde seg på et relativt høyt nivå en god tid fremover.

Kommunedirektøren har allerede vært ute med en appell til byens folkevalgte om at de må slutte med urealistisk budsjettering

Kort sagt: Om Fredrikstad kommune fortsetter langs gamle, opptråkkede spor, så vil dette gå rett i fjellveggen. Det vil den nyslåtte kommunedirektøren være krystallklar på når vi kommer til den nest siste dagen i oktober.

Hun har allerede vært ute med en appell til byens folkevalgte om at de må slutte med urealistisk budsjettering. Blant annet ved å legge inn penger som kanskje kommer fra staten.

Så hva skjer nå? Inger Hegna vil ganske sikkert presentere en lang liste med forslag, både for å kutte utgifter og øke inntekter, men som politikerne vil finne mer eller mindre uspiselige. Slik som:

  • Betaling på byfergene.
  • Økte parkeringsavgifter.
  • Planlagte investeringer som bør skyves frem i tid eller droppes helt.
  • Kutt i nær sagt alt av tjenester som det ikke er lovpålagt at kommunen skal drive med.

Vi har sett nøyaktig den samme øvelsen flere år på rad nå: Kommunedirektøren foreslår kutt, politikerne sier nei, men foretar ikke tilsvarende reduksjoner andre steder i budsjetter.

I år skal det derfor bli ekstra spennende å følge budsjettprosessen. Hvilke smertefulle grep vil – og tør – de som til syvende og sist skal avgjøre den offentlige pengebruken i Fredrikstad-samfunnet i 2025, ta?

Og uten at det kan oppfattes som mer enn en særdeles fattig trøst, så er situasjonen nær sagt like ille over alt. Tre av fire norske kommuner vil i år gå med underskudd i driften, ifølge KS. Med andre ord: Det rakner fullstendig over hele linja.

Eiendomsskatt i Fredrikstad

Eiendomsskatten er det eneste skatteelementet som kommunen selv kontrollerer.

For Fredrikstad kommune utgjør eiendomsskatten totalt 4,1 prosent av de samlede inntektene. Gjennomsnittet for -kommunene er 2,4 prosent.

Fredrikstad kommune budsjetterer i år med å........

© Fredriksstad Blad


Get it on Google Play