Et av de flotteste vårtegnene vi har er når traktorene kjører på jordene

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Norge har mange landbrukseiendommer vokst seg både større og sterkere over tid. Den uskrevne regelen sier man skal overlate gården til neste generasjon i bedre stand enn det man mottok den i.

Vi skal være takknemlig for det, for det har gitt oss gode driveverdige gårdsbruk samt et matfat som vi kan høste av. Landbruket er en del av vår kultur, identitet, stolthet og sikkerhet – og bonden forpakter ressursene som man best kan.

I Østfold lever vi midt i matfatet siden vi både har vann, skog, sjø og godt jordsmonn som gir oss en rik tilgang på gode råvarer. Vi har også en betydelig næringsmiddelindustri som gir ringvirkninger lokalt.

Regjeringen sikter på å styrke vår selvforsyningsgrad, og Landbruks- og matdepartementet har lansert et nytt mål for omsetning av lokalmat og – drikke på 25 milliarder kroner innen 2035. Fylkeskommunen sitt innspill til departementet er kort oppsummert at Østfold er matfylket, og potensialet bør tas i bruk!

I Østfold har vi stort potensial for å kunne utvikle produksjonen – gode naturgitte forhold, lang vekstsesong, en bruksstruktur i utvikling og kort vei til markeder. I tillegg finnes kompetente og endringsdyktige bønder, vi tror at et betydelig antall tenker på nye muligheter. Vi har også mange små og store mat- og lokalmatprodusenter som foredler råvarer.

Østfold fylkeskommune har startet arbeidet med å utvikle en helhetlig matstrategi for Østfold og ønsker flere innspill. Dette er viktig næringsarbeid, hvor vi vil se på hvordan mat innvirker på næringsutvikling, reiseliv, arbeidsliv, folkehelse, utdanning, klima og miljø.

Les også

Ex-bonde og forsker vil «rive av plasteret» på distriktslandbruket

Fylkeskommunen innvilger søknader om midler til rekruttering og........

© Fredriksstad Blad