We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Det fria skolvalet – ett tvångsval på lösa grunder

2 12 166
15.12.2018

Varje dag när dörren öppnats under hösten har det rasat ut en uppsjö av färggranna broschyrer från hallgolvet med bilder på leende ungdomar med färgglada tröjor och vita tänder. Kom till oss och få en gratis dator! Åk till New York, träffa andra musiker och promenera till din supercoola session genom världsstaden varje morgon (i det finstilta framgår dock att det är några enstaka som får chansen att resa i väg på denna musikaliska drömresa, resten får nöja sig med den mer närbelägna mellansvenska gågatan).

Gå på vår skola där allt är bäst!

Instinkten vid åsynen av utskicken är att ett gymnasium som måste marknadsföra sig 1. lägger pengar på fel budgetpost. 2. Är så usel att ingen vill gå där utan lunchkuponger på den lokala pizzerian.

Det ligger i sakens natur att i reklam poängtera verksamhetens grädde på moset, och majoriteten femtonåringar vill säkert åka utomlands med en sprillans laptop under armen. Men det vi egentligen vill veta går tydligen inte att förmedla vare sig på papper eller på skolornas hemsidor. Vilka är resultaten? Vad tycker eleverna och det kanske viktigaste av allt: Hur är lärarna, dessa eldsjälar som kan göra all skillnad? Har de ämneskunskaper, pedagogisk förmåga och........

© Expressen