We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Att fixa en perfekt julafton dagen efter pappa har dött

5 2 49
05.01.2019

Jag skulle inte vilja säga att det inte hjälper, även om det säkert är bättre att ta sig i kragen, tänka på människor i krig och vara tacksam över livet som det är. Men när de känslomässiga konsekvenserna av de praktiska omständigheterna skenar är det mildrande att låta tankarna sorteras med händerna, som den nytumlade tvätten. Ett kaos av underkläder och udda strumpor blir ordnade högar med vikta kanter och varje familjemedlems plagg för sig. Oförmågan till framåtrörelse motbevisar sig i ett prydligt förråd och mat på bordet. När sorg, prestationsångest och handlingsförlamning drabbar, gör det du kan. Torka ur kylskåpet.

Jag antar att det är den inlärda kvinnliga motsvarigheten till att stänga in sig i verkstan, eller börja tävlingscykla. Problemet för alla är väl att det andra jobbet till slut måste göras ändå.

Gränsen mellan arbetsterapi och självuppoffrande galenskap är dessutom hårfin. Jag minns särskilt en äldre kvinnlig släkting som med tårarna rinnande brände tre bak i ugnen inför släktkalaset och ändå siktade upp mjöl till en fjärde sats medan vi andra smög........

© Expressen