We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Vi måste prata mer om abort – men håll politikerna borta

2 6 0
31.05.2019

Det är otroligt irriterande att höra medelålders och äldre män uttrycka sin åsikt om abort. Vad de tycker är totalt irrelevant.

Lika lite som jag demonstrerar mot deras önskan att, till exempel, operera sina hemorrojder, lika lite rätt har de att lägga sig i okända kvinnors mest intima medicinska frågor.

Vill man få rätt perspektiv på abort rekommenderar jag att tillbringa några timmar på ett forum på nätet där kvinnor i fruktsam ålder diskuterar ämnet. Det är hjärtslitande att ta del av unga svenska kvinnors erfarenhet av oönskade graviditeter, aborter och de psykologiska och relationsmässiga följdverkningar de får.

Det blir uppenbart att det finns två grupper: en för vilka abortfrågan är en akut kroppslig och psykologisk realitet, eller kan bli det när som helst, och alla vi andra.

Det är mycket vanligt att man tänker en sak om abort innan man genomgår en, och en annan sak efteråt. Flera kvinnliga författare har skrivit gripande om detta, bland annat Yrsa Stenius i sin bok ”Makten och kvinnligheten”. Om hur hon ångrar sin abort, och hur hon skulle göra om den ifall hon fick välja........

© Expressen