We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

På Österlen ser jag fattigdom och misär

2 14 0
14.06.2019

Sen jag gifte mig med en man född i Simrishamn har jag befunnit mig från och till på Österlen, de senaste 20 åren i ett eget hus som vi ärvde av svärfar.

Här upplever jag hisnande vackra stränder, storslagen natur, pittoreska byar med klängande rosor - och svensk fattigdom.

I alla kommunerna som ingår i begreppet Österlen - Ystad, Simrishamn och Tomelilla - ligger medianinkomsten under det svenska genomsnittet. För tio år sen var Tomelilla Sveriges sjunde fattigaste kommun.

Jag ser fattigdomen och misären hela tiden. Svensk fattigdom. Jag blev inte särskilt förvånad när jag fick höra var i Ystad kommun de fem barnen hölls instängda. Där andra har skrivit att det märkligt nog har skett mitt i idyllen, på det vackra Österlen, ett skånskt paradis, har jag tvärtom tänkt att det var väl inte så konstigt att det hände just här.

Jag inser att jag har passerat huset där barnen hölls fångna flera gånger i veckan varje sommar sen de flyttade dit. Då är jag på väg till vad jag brukar kalla Sveriges vackraste plats, vid havet, jag svänger till vänster och lämnar de förfallna gamla husen, nedlagda affärerna och överväxta häckarna........

© Expressen