We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Det är oroväckande tyst om de utsatta flickorna

2 3 0
28.06.2019

När jag började skriva om mordet på Pela Atroshi i januari 2000 inledde jag en resa in i en värld som jag inte visste så mycket om, trots att jag tidigare skrivit om hedersmordet på Sara i Umeå. Jag hade helt enkelt inte riktigt fattat än.

Vad hedersmord är, vilka mekanismer som ligger bakom. Nu förstod jag det bit för bit, och de som berättade för mig var kvinnor och män som själva hade ursprung i de länder där hederstänkande finns.

Jag lärde mig att inte tro och tycka så mycket i förväg, utan att lyssna.

Att jag behövde den resan var ett bevis för hur journalister som ska vara sakliga och kunna ta in fakta från olika håll i stället kan vara styrda av fördomar, brist på kunskap och oförmåga att tänka nytt.

Jag var med varenda dag under rättegången i Umeå mot Saras mördare, hennes bror och kusin, ändå förstod jag inte vad det var för mekanismer som hade lett till hennes död.

Saras mamma hade förstås järnkoll på vad som gällde. Hennes halvt viskande, uppjagade tonfall berättade för mig i telefon om hur släkten bestämt att Sara måste dö. Ändå skrev jag en krönika om att det snarare var familjens........

© Expressen