Savaşı belgelemek: Adli mimarlık
Savaş sıcaklığının hiç soğumadığı bir coğrafyadayız. Yaşama türlü biçimlerde etki eden bu çatışma ortamı içinde, savaşı açıktan destekleyenler olduğu kadar, karşı çıkan ve kayıplara yönelik adalet arayışında olanlar da var.
Günlerdir görüntüleri paylaşılan Suriye’deki çatışmalar üzerinden, bu hafta mimarlıkta adalet arayışı için emek veren bir ekipten söz edeceğim. Türkçe’de Adli Mimarlık olarak geçen, Forensic Architecture (FA).
FA’nın kurucularından Eyal Weizman’ın bugün Depo’da, 28 Aralık’a kadar görülebilecek olan “3 Kapı (Three Doors)” isimli sergi üzerine bir söyleşisi de var. Detaylı teknik analizlere dayanan sergi, iki ırkçı saldırıda polisin ihmalini ve suç ortaklığını araştırıyor (1). Sergideki çalışmalar Hanau, Dessau ve ötesindeki ırkçı terörün, kurumlar ve toplumun örtülü, köklü ve yapısal ırkçılığıyla birlikte değerlendiriliyor. Serginin amacı da geniş kapsamlı kamusal program, bir dizi panel ve inisiyatif aracılığıyla, ırkçılık üzerine düşünmek, diyaloğu teşvik etmek, farkındalığı arttırmak, bireyleri ve toplulukları güçlendirebilmek.
Bu yazının görselinde yer alan görüntü ise, FA’nın da çabaları ile görünürleşen davanın adalet arayışındaki sürekliliğini gösteriyor. Irkçı saldırıdan dört yıl sonra özür dileyen İçişleri Bakanı’na soruluyor; “Kimse hesap vermeden özür dilenebilir mi?”.
Weizman yarın da Filistinli sanatçı Basma Al-Sharif ile Gazze’de 14 aydır aralıksız devam eden soykırımı konuşmak üzere Documentar.ist kapsamında Pera Müzesi’nde olacak.
FA uzun yıllardır çok sayıda ülkede araştırmaya dayalı çalışmalar üretiyor. Bunlar Web sitelerinde, konumları, kategorileri ve metodolojilerine göre gruplanmış, açık kaynak olarak paylaşılıyor (2). Ülke ve tema çeşitliliği suç çeşitliliği ve yaygınlığını gösteriyor. Türkiye’den emek verdikleri davalar arasında, Diyarbakır’da öldürülen Tahir Elçi’nin katillerinin tespiti için yaptıkları modellemeler ile Yunanistan-Türkiye arasında zorunlu göç........
© Evrensel
visit website