BAĞLANTILAR | “Hep iş”, Yunus Emreler, “din ve motor”

“Acımız taze. Fazla konuşamıyorum da, fazla düşünemiyorum da” diyor. On gün önce 17 yaşındaki oğlunu kaybetmiş bir baba var telefonun ucunda. Yunus Emre Küçükuzun, Konya Selçuklu 100. Yıl Mesleki Eğitim Merkezi 11. sınıf öğrencisiydi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın projesi olan MESEM kapsamında çıraklık eğitimi alıyor, aslında düpedüz işçilik yapıyordu. Yerel gazeteler “iş kazası” diye vermiş haberi, ölümüne yol açan olayı bilmesek de doğru ifadenin “iş cinayeti” olacağını biliyoruz.

Muhasebeci olan babası Süleyman Küçükuzun, Yunus Emre'nin okuldan önce çalışmadığını söylüyor. Bu ilk işi. Konya 3. Organize Sanayi Bölgesi'nde gıda üzerine faaliyet gösteren bir yerde çalışıyormuş.

Acılı bir babaya telefonda teyit ettirecek gücü bulamadım, ama çıkan haberlere göre bugün, 16 Kasım Yunus Emre'nin doğum günüydü.

Yunus Emre'nin doğduğu 2007 yılı belki ne yakın geliyor kulağınıza. Oysa ondan çok daha küçükleri de çalışıyor MESEM'lerde. Hatta işveren ucuz ve taze işgücünden o kadar hoşlanmış ki çalıştırılacak çocukların yaşlarını 12'ye indirmeye yönelik bir tazyik söz konusuydu. Etkisi de olmuş. Millî Eğitim Bakanlığı, “zanaat atölyeleri” adını verdiği kurslarla meslek liselerinin kapılarını bu yaz ortaokul öğrencilerine açtı. Bursa, Sivas, Konya ve Burdur'da dört pilot okul ise resmen “mesleki ortaokul” olarak faaliyete geçti. O çocukların hangi yıllarda doğmuş olabileceklerini siz hesaplayın.

Yunus Emre Küçükuzun, devlet gözetiminde işçileştirilmişken ölen 11. MESEM öğrencisi. Elbette çocuk işçiliğin bu sadece küçük bir kısmı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin kendi iletişim ağı ve medya üzerinden yetişebildiği kadarıyla tuttuğu çeteleye göre 2023'ün Ağustos ayıyla 2024'ün Eylül'ü arasında 66 çocuk işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu çocuklardan 22'si 14 yaşın altındaydı, geri kalanı ise 15-17 yaş aralığında.

Fisa Çocuk Hakları Merkezi tarafından hazırlanan ve kısa bir........

© Evrensel