Suuret ratahankkeet elävät hyvin erilaisessa vaiheessa. Turun tunnin juna on kirjattu hallitusohjelmaan niin, että Salo–Kupittaa -väliä parannetaan ja sen lisäksi rakennetaan ratayhteys Lohjalta Espooseen. Turkulaisen pääministerin Petteri Orpon (kok.) vahtivuorolla ei ole syytä epäillä, etteikö näin myös tapahtuisi.

Lahtelaisittain harmaita hiuksia aiheuttaneesta Itärata-projektista hallitusohjelmassa lausutaan puolestaan hyvin suppeasti: "Itäradan hankeyhtiön toiminta jatkuu". Pirulle on annettu tilaa piillä yksityiskohdissa, mutta tässä tilanteessa pirullisuus voikin kohdistua hankeyhtiön nykyisiin osakkaisiin. Mikäli liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteeseen (ps.) on uskominen, lisärahaa Itäradalle ei ole luvassa. Itäradan hankeyhtiölle voi käydä kuten sille entiselle hevoselle, joka juuri kun oli oppinut olemaan juomatta, meni kuolemaan.

Eikä Suomiradallakaan ole ollut helppoa. Hallitusohjelmassa linjattiin, että metsäradaksi kutsutun oikaisun suunnittelu Helsingistä Tampereelle keskeytetään ja projektiin jätetään lentoradan valmistelu. Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi aloittavansa neuvottelut Suomiradan nykyisten osakaskuntien kanssa tästä muutoksesta. Vaikka lentorata hyödyttää myös Tampereen suunnan kuntia, niille tuli tekninen sauma irtautua hankkeesta, johon jo nyt on palanut miljoonia euroja.

Suomirataan houkuteltiin kuntia, joita kiinnosti tuloksesta vain osa.

Esimerkiksi Tampere on merkinnyt hankeyhtiön osakkeita tai muuten pääomittanut sitä 12 miljoonalla eurolla. Tampereen pormestari Kalervo Kummola totesi viime tiistaina Aamulehdessä, että Tamperetta ei kiinnosta pelkkä lentorata. Kaupunki on kiinnostunut jatkamaan osakkaana vain siinä tapauksessa, että lentoradan kylkiäisenä pääradalle rakennetaan lisäraiteita. Kummolaa selvästikin kismitti se "kantahämäläisten erävoitto", jolla hallitusohjelmassa torpattiin oikorata Helsingistä Tampereelle.

Eikä Tampere ole aatoksineen yksin. Moni pirkanmaalainen kunta harkitsee nyt nostavansa kytkintä. Nokian kaupunginjohtaja Eero Väätäinen totesi Aamulehdelle, ettei Nokian kannata olla mukana uudessa yhtiössä. Kangasalla ollaan niin ikään valmiita irtautumaan hankkeesta. Pirkkala on Tampereen tavoin mukana vain jos lisäraiteet tulevat.

Kuntien irtiotto on ymmärrettävä, koska ne eivät näe lentoradassa vastaavaa hyötyä kuin olisi ollut metsäradan oikaisussa. Ja toisinpäin esimerkiksi Lahden kaupunki on ollut mukana Suomirata-yhtiössä juuri lentoradan takia. Lahtelaisille ei ole pätkän vertaa merkitystä sille, kulkeeko juna Helsingistä Tampereelle Hämeenlinnan kautta vai sen ohittaen. Alunperin koko Suomirataan sisältyi paha valuvika, kun kaksi projektia koplaamalla hankeyhtiöön houkuteltiin kuntia, joita kiinnosti lopputuloksesta vain osa.

Myös Lahden kaupungin on nyt käytävä neuvottelut jatkostaan lentoradaksi typistyneessä hankeyhtiössä. Lahtelaisille lentorata sopii hyvin, koska se lyhentää matka-aikaa lentoasemalle. Lahden vetovoima kansainvälisesti kasvaisi.

Tässä tilanteessa Lahden kannattaa käyttää momentum hyväkseen ja Tampereen tavoin asettaa ehtoja mukana olemiselleen.

Itärata on suunniteltu niin, että toteutuakseen se tarvitsee lentoradan tai muuten se pysähtyisi keskelle keravalaista peltoa. Lahden pitää vaatia ehdoksi se, että lentorata rakennetaan niin, ettei sitä voi yhdistää Itärataan. Näin varmistettaisiin se, että Itärataa ei koskaan tulisi.

QOSHE - Markus Pirttijoen kolumni | Lahdelle tuli erinomainen tilaisuus torpata Itärata ikiajoiksi - Markus Pirttijoki
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Markus Pirttijoen kolumni | Lahdelle tuli erinomainen tilaisuus torpata Itärata ikiajoiksi

12 1
24.09.2023

Suuret ratahankkeet elävät hyvin erilaisessa vaiheessa. Turun tunnin juna on kirjattu hallitusohjelmaan niin, että Salo–Kupittaa -väliä parannetaan ja sen lisäksi rakennetaan ratayhteys Lohjalta Espooseen. Turkulaisen pääministerin Petteri Orpon (kok.) vahtivuorolla ei ole syytä epäillä, etteikö näin myös tapahtuisi.

Lahtelaisittain harmaita hiuksia aiheuttaneesta Itärata-projektista hallitusohjelmassa lausutaan puolestaan hyvin suppeasti: "Itäradan hankeyhtiön toiminta jatkuu". Pirulle on annettu tilaa piillä yksityiskohdissa, mutta tässä tilanteessa pirullisuus voikin kohdistua hankeyhtiön nykyisiin osakkaisiin. Mikäli liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteeseen (ps.) on uskominen, lisärahaa Itäradalle ei ole luvassa. Itäradan hankeyhtiölle voi käydä kuten sille entiselle hevoselle, joka juuri kun oli oppinut olemaan juomatta, meni........

© ESS


Get it on Google Play