Cinsiyet eşitliği ve toplumsal şiddet!

Türkiye’de il ve ilçe merkezlerinde yaşayanların oranı yüzde 93’e yükseldi.
2023 yılı TÜİK verisi Türkiye'nin belde ve köylerinde yaşayanların oranının sadece yüzde7 olduğunu ortaya koyuyor.
Kentte yaşayan nüfusun pandemi dönemi hariç her daim arttığı ülkemizde sosyolojik yapı da buna göre şekilleniyor.
“Kent hayatına ayak uydurma, kültürel farklılıklara olan saygı, değer yargılarının modern hayata uyumu” gibi pek çok konu işin içine girdiğinden cinsiyet eşitliği ve toplumsal şiddet, gelenek, görenek ve en nihayetinde yasalarda karşılık bulduğu şekliyle ete kemiğe bürünüyor.
Türkiye’de kadına yönelik şiddetin dozunun artması ve bu durumun görece arttığı yönündeki değerlendirmeler Türkiye’de 14 yıldır faaliyet gösteren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çalışmalarını önemli kılıyor.
Platformun 2024 Ağustos raporu erkeklerin kadınlara uyguladığı şiddetin boyutlarını gözler önüne seriyor.
Ağustos ayında 33 kadın erkekler tarafından öldürülürken, biri Eskişehir’den 24 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
Platformun bilgi paylaşımına göre, öldürülen 33 kadından 9’u “boşanmak istemek, barışmayı, evlenmeyi ve ilişkiyi reddetmek”, 2’si ekonomik, 4’ü annelerinin boşanmak istemesi bahanesiyle öldürüldü. 18’inin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi.
18 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur.
Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.

Kadın cinayetlerini işleyenler...

Ağustos ayında öldürülen 33 kadının 10’u evli olduğu erkek, 7’si birlikte olduğu erkek, 6’sı........

© Eskişehir Anadolu