Son yıllarda özellikle büyük şehirlerde kurban kesmek, kestiğimiz kurbanının etini dağıtmak büyük problem. Son iki yıl ben de vekâletle kurban kesmeye yöneldim. Araştırmacı yazar olarak günlerce kurban bağışı talep eden; marketlerden, tarikatlara, cemaatlerden Diyanete, derneklerden vakıflara küçük çaplı bir araştırma yaptım.
Bu çalışmalarım sırasında Mehmetçik Vakfı’nın faaliyetleri olağanüstü dikkat çekiciydi. Emekli bir subay olmama rağmen bu vakfın böylesine muhteşem hizmetler yaptığının farkında değildim.
Vakfın çalışmalarını daha detaylı ve derinlemesine araştırmak üzerek Balgat’taki merkezlerine bir ziyarette bulundum. Vakfın hizmetleri büyüleyiciydi.
Mehmetçik Vakfı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin emekli olmuş en mümtaz general ve subaylarına emanet ediliyordu.
Yardım yapacaksam da, kurban bağışı (vekâleten kurban kestireceksem de) yapacaksam da en güvenilir kuruluş olduğunu gördüm. Anladım ki yapacağım her kuruş yardım, yerini en doğru şekilde bulacaktı.
Vakıf Genel Müdürü E. Tuğgeneral İsmail Şanlı ve Bilgi ve İletişim Müdürü Gökhan Kasımlıoğlu ile yapıtlığımız söyleşi ile bu güzide kurumumuzun yaptığı hizmetlerden tüm vatandaşlarımızın haberdar olmasını da kendimize vazife edindik. Kurban vekâletinizin (Kurban Bağışınız) ve diğer yardımlarınızın yerine ulaşıp-ulaşmadığı konusunda kafanızın rahat etmesini istiyorsanız doğru adres; MEHMETÇİK VAKFIDIR. TÜRKİYE MEHMETÇİĞ’E MEHMETÇİK TÜRK MİLLETİNE EMANETTİR.
Sözü uzatmadan sorularımızın cevapları ile siz dostları baş başa bırakmak istiyorum.
SORU :
Merhaba, Mehmetçik Vakfı ne zaman ve ne maksatla kurulmuştur. Temel görevleri nelerdir?
TSK MEHMETÇİK VAKFI :
Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı, ülkemizin ve milletimizin güvenliği için canlarını hiçe sayarak görev yapan erbaş ve erlerimizden şehit olan veya askerlik görevi esnasında hayatını kaybeden Mehmetçiklerimizin bakmakla yükümlü oldukları yakınları ile gazi ve engelli Mehmetçiklerimize sosyal ve ekonomik destek sağlamak amacıyla 17 Mayıs 1982 tarihinde kurulmuştur. Temel görevleri ise;
SORU:
Vakfın en önemli faaliyetlerinden biri olan Vekâleten Kurban Kesim faaliyeti kapsamında, kurbanlar hangi şartlarda kesilmektedir, kesilen kurbanlıklar ne şekilde değerlendirilmektedir?
TSK MEHMETÇİK VAKFI :
Vakıf tarafından, Dini vasıflara uygun olarak seçilen kurbanlıklar; modern kesim tesislerinde, Vakıf görevlileri, veteriner, din görevlisi ve noter huzurunda kesilmekte, kurban etlerinden kavurma yapılmasını müteakip şehit yakını ve malul gazi Mehmetçik ailelerine ve kurban bağışçılarına konserve kavurma olarak dağıtılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığının, kurban ibadeti ile ilgili fetvalarına uygun olarak; Kurban etlerinin dağıtılamayan bölümü ise, kurban kesimini yapan yüklenici firmalarla, kar amacı gütmeden mübadele edilerek, elde edilen gelir Vakıf senedine uygun bir şekilde şehit yakınları, malul gazi ve engelli Mehmetçik ailelerine yapılacak yardımlarda kullanılmaktadır.
2024 yılı için Vekâleten Kurban Bağış kabulüne başlamış olup, bir hisse bedelini 11.850 TL, 370 ABD Doları ve 345 Euro olarak belirlenmiştir.
SORU:
Ayni bağış kabul ediyor musunuz?
TSK MEHMETÇİK VAKFI:
Vakıf tabi olduğu mevzuat hükümleri gereğince nakit ve nakit gibi değerlendirilebilen bağışları (nakit bağış, kurban bayramı döneminde vekâleten kurban bağışı ve gayrimenkul bağışı) kabul etmektedir. Ayni bağış olan gayrimenkul bağışında (ev, arsa, tarla, iş yeri ve benzeri) ise tapusu olan, birden fazla hissedarı olmayan ve hukuki problemi bulunmayan taşınmazlar bağış olarak kabul edilmektedir. Nakde dönüştürülmesi mümkün olamayan ev eşyası, giyim eşyası, gıda malzemeleri ve benzeri bağışları prensip olarak kabul edememekte, bunlardan vasiyet yolu ile intikal edenleri ise nakde çevirerek irada almaktadır.
SORU:
Vakfın kabul........