menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

MGU’de Amaç Bestecilik Bölümü’nü Kapatmak Mı?

19 0
02.04.2026

Bir sabah uyandık ve sosyal medyada alanımızla (müzik) ilgili bir bildiri yayımlandığını okuduk. Habere göre MGU Senatosu Bestecilik Bölümü’nü kapatma kararı almış.

Türkiye'de; "Bestecilik", "Kompozisyon" veya "Bestecilik ve Orkestra Şefliği" Bölüm/ASD adlarıyla dalları köklü devlet ve vakıf konservatuvarlarında 4 yıllık lisans eğitimi olarak verilmektedir.

Bestecilik ve Kompozisyon Eğitimi Veren Öne Çıkan Konservatuvarlar şunlardır:

MGU/ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi / Bestecilik Bölümü

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ)/ Devlet Konservatuarı (İstanbul)/ Kompozisyon ve Orkestra Şefliği ASD

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) / Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (İstanbul)/ Kompozisyon Bölümü (Türk Müziği odaklı).

Hacettepe Üniversitesi / Ankara Devlet Konservatuarı (Ankara)/ Kompozisyon ve Orkestra Şefliği ASD

Bilkent Üniversitesi / Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi (Ankara)/ Kompozisyon Bölümü.

Dokuz Eylül Üniversitesi / Devlet Konservatuarı (İzmir): Kompozisyon ASD

Anadolu Üniversitesi / Devlet Konservatuarı (Eskişehir)/ Kompozisyon ve Orkestra Şefliği ASD.

Mersin Üniversitesi / Devlet Konservatuarı (Mersin)/ Kompozisyon ASD.

Maltepe Üniversitesi Konservatuvarı (İstanbul)/ Bestecilik ve Orkestra Şefliği ASD

Bu Bölümler/ASD’ler, Çok Sesli Müzik veya Türk Müziği teknikleri çerçevesinde özgün eserler üretmeyi hedefler. 

MGU 8 yıllık, çok yeni bir üniversitemiz. İkinci rektör dönemini yaşıyor. 01/07/2017 tarihli 30111 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 7033 sayılı kanunla kurulmuştur. Bünyesinde 4 Fakülte, 1 Enstitü ve 1 Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır.

MGU’de Akademik Birimler Şöyle:

Müzik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi

Müzik ve Güzel Sanatlar Eğitim Fakültesi

Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi

Sanat ve Tasarım Fakültesi

Müzik ve Güzel Sanatlar MYO 

Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü 

Biz kurulduğu günden beri Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi” birlikteliğine karşı çıkmış, Müziğin, Güzel Sanatlarla birleştirilmesinden sinerji doğmadığını yazmış/söylemiştik. 

Hala geç değil, Sn. Cumhurbaşkanımızın “Müzik Üniversitesi” kurulsun talimatına rağmen, YÖK “Güzel Sanatları” ekleyerek yanlış yapmıştır?.. Doğru olan, isminin “Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi” olarak değiştirilmesi ve iç yapılanmanın düzeltilmesi, ‘Ankara Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan (Mesela) Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin kurulmasıdır ki, ihtiyaçtır. 

Sonuç: Güzel Sanatlar ve Müzik alanlarının bir çatı/isim altında olması, sanatın doğasına aykırıdır. İlgisiz akademik birimlerle birleştirilmesinin sinerji yaratmıyor ve verimliliği düşürüyor. (Bu konuda ÜAK SDEK Çalıştay raporlarına bakılabilir) MSGSU doğru yapılanmadır.

Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi (MGU Web sayfasından)

“Fakültemiz yaratıcılık, üretkenlik ve girişimcilik ilkeleri doğrultusunda ulusal, bölgesel ve küresel ölçekte sanatsal, eğitsel, bilimsel ve felsefi birikimin ilerlemesine, ülkemizin temsiline ve kamuoyunun gelişimine katkı sağlamak; ulusal ve uluslararası düzeyde öncü, tercih edilen, saygın bir fakülte haline gelmek, evrensel bilim ve çağdaş eğitim-öğretim ilkeleri ışığında bilim-sanat üreten, öğrencilerine dünya standartlarında mesleki bilgi, beceri ve donanım kazandıran; yenilikçi, rekabetçi, evrensel ve toplumsal değer yargılarına ve meslek etiğine saygılı entelektüel birikime sahip sanat, bilim, eğitim ve düşünce insanları yetiştirmek, bilimsel-sanatsal projeler ve yayınlar yoluyla hizmet etmektir.”

“Sanat ile kültür, kültürel kimlik ile toplum arasındaki ilişkiyi en doğru biçimde yorumlayabilen, Türkiye’nin kültür-sanat kavrayışı ve hedeflerine de etki edebilen bir kurum olmaktır. Aynı zamanda farklı inanç ve kültürlerin iç içe yaşadığı ülkemizde, sanatın çoğulcu ve birleştirici yapısıyla tercih edilen öncü bir kurum olmaktır” 

Biz Fakülte misyon ve vizyonu yazıldıktan sonra Bölümlerin misyon ve vizyonunun yazılmasını zorlama olarak görüyor ve doğru bulmuyoruz. Ki, burada doğru yapılmış ve Orkestra ve Koro Şefliği Bölümü’nün: Misyon, Vizyon ve Temel Değerleri yazılmamıştır.

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, Bestecilik Bölümü (öğrenciler Bestecilik Lisans Programı altında ve isim değişikliği öncesinde giren öğrenciler de Kompozisyon Lisans Programı altında eğitim görmekteler)Fakülte bünyesinde “Bestecilik Bölümü” eğitimi 2021’de başlamış. Aynı yıl Kompozisyon Lisans Programı, 2023’de Bestecilik Programı ismine dönüşmüş, 2024’de Bestecilik Yüksek Lisans Programı açılmış.Akademik kadroda 3 Kadrolu öğretim elemanı (1 Doç. , 2 Dr. Öğr. Üy., 1 Öğr. Gör. (yabancı) bulunuyorBestecilik Bölümü (1-2-3-4) öğrenci sayısı: “22 Lisans, 3 Yüksek Lisans”1., 2., 3. ve 4. sınıfın ders/müfredat çizelgesi şöyle:

https://www.mgu.edu.tr/wp-content/uploads/2023/12/2023-2024-Egitim-Ogretim-Yili-Bestecilik-Bolumu-Lisans-Ders-Mufredati.pdf

MGU Senatosu “Bestecilik Bölümü” için kapatma kararı vermiş. Temmuz 2026’da ilk dönem süresi dolacak olan ve Türk Müziği alanı mensubu olan, arkadaşımız, Rektör Prof.Dr. Erhan ÖZDEN’in neden böyle bir karar alarak, olumsuz/aleyhine oluşacak bilgilere meydan verdiği anlaşılamamıştır.

MGU Kapatma kararı haberi:

https://www.instagram.com/p/DWW5uH1isYJ/

Kapatmaya karşı yoğun bir tepki oldu, medyaya yansıyan haberler:

https://www.nefes.com.tr/amp/turkiyenin-tek-cogulcu-bestecilik-bolumu-kapatiliyor-114087

https://www.turkhavadis.com/mgu-bestecilik-bolumunun-kapatilmasi-gundemde-verilerle-iddialar-celisiyor

https://x.com/solcugazete60/status/2037564944137236797

https://x.com/onozkoc/status/2038890830262374492/photo/1

Öğr. Elem. Önder Özkoç ve Ertürk Eryılmaz bir bildiri yayımlayıp YÖK’e göndermiş ve Bestecilik Bölümü’nün kapatılmaması için uğraş vereceklerini açıklamışlar.

“MGÜ Bestecilik ve Yeni Müzik Topluluğu / @bestecilik

MGÜ BESTECİLİK İÇİN KAPATMA KARARI HAKKINDA KAMUOYU DUYURUSU”

Kapatma kararındaki bazı görüşlere katılamıyoruz:

1/ “Kamu kaynaklarının verimli kullanılmadığı” 

Bölüm kapatılınca Öğr.Elm.’nın işine son mu verilecektir? 

Nasıl tasarruf sağlanacaktır? 

Bölümün maddi gideri üniversite bütçesinde %? 

Bestecilik Bölümü’nün ne gibi fazla harcaması olabilir?

2/ “Bölüme talebin düşük olduğu” 

Zaten Kompozisyon, Orkestra Şefliği ve Bestecilik Bölümleri’ne/ASD’ye diğer bölümler gibi çok fazla öğrenci alınamaz. Az sayıda öğrenci alınır. Çünkü, az sayıda öğrenci tercih eder.

3/ “Üniversite içi kurullarda, Bölüm Başkanı’nın bölüm kapatılmasına dair Fakülte Kurulu’ndaki şerhi üst birimlere iletilmemiş” ise etik olmamıştır. Ekteki iddialar çok ağırdır. (İtirazların üniversite senatosuna iletilmemesi, kapatma kararının bölüme sorulmaması, oylamaya sunulmaması vb.)

4/ Üniversite dışında yapılan etkinliklerde Bestecilik Bölümü’nün aktif rol aldığı görülmektedir. (MGÜ Bestecilik Bölümü’nün sanatçı-öğrenci ve sanatçı-öğretim elemanları, Carnegie Hall’den CSO’ya uzanan, yurt içi ve yurt dışındaki pek çok saygın sahnede eserleriyle yer almış, ayrıca University of California, Los Angeles’tan Fransa’daki PluComp’a kadar çeşitli kurumlarda bölüm programı üzerine davetli konuşmacı olarak bulunmuşlardır)

5/ “22 lisans öğrencisi” bu bölümler için çok iyi bir sayıdır. 2025’de lisans programına 14 başvuru yapılması bu “başvuru olmuyor” tezini de çürütmektedir. Bestecilik Bölümü, 15-20 kişilik sınıflarda başarılı olamaz.

6/Türk Müziğini temel alarak, farklı müzik türlerini bir araya getirme yönündeki kuruluş amacı olan Bestecilik Bölümü’nün kapatılması, MGU’nun kapsayıcı ve çoğulcu misyon ve vizyonundan vazgeçmesi anlamına gelmektedir.

7/ MGU Rektörlüğü ÜAK SDEK Başkanlığı’ndan görüş almamış ama YÖK Başkanlığı resmen faaliyette olan ÜAK SDEK Başkanlığı’ndan mutlaka konu hakkında görüş alacaktır.

8/ “YÖK’ün öğrenci azlığı nedeniyle kapatmak istediği” bilgisi de yanlıştır. YÖK, böyle bir istekte bulunamaz. Dediğimiz gibi ÜAK SDEK’in böyle bir isteği yoktur. Kapatma ancak; Bölüm Başkanlığı kararı, Fakülte Kurulu kararı ve Senato kararı ile olabilir. 

SONUÇ: Her üniversite Fakülte/Bölüm açmak için YÖK’ten izin almanın derdine düşmüşken, MGU Senatosu, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi elindeki bu imkandan yararlanmaya devam etmeli ve Bestecilik Bölümü’nü kapatma kararını acilen geri çekmelidir.

Son durum: Tam yazıyı bitirmişken MGU’dan bir basın açıklaması ve başvuruya CİMER’den gelen cevap gönderildi. 

MGU'nun ilk açıklaması ile kamuoyuna yaptığı duyuru ve CİMER’eden gönderilen cevaplar birbiriyle çelişmiş. Önce “kapatma” denilmişken, gelen tepkiler üzerine bir “tek bir bölüm ismi altında toplama”, “mevcut yapının güçlendirilmesi vb. amaçlandı” deniyor.

Ayrıca, elbette öğrencilerin tüm hakları saklı kalacaktı, bu bir bağış değil…

Bu tepkileri öngörmek, daha ilk baştan doğru ve gerekli açıklamayı yapmak gerekirdi... İlk haber 26 Mart 2026’da çıktı ve gelişti, medyaya yansıdı, yukarda yazdığımız gibi gereksiz bir uygulamaydı.

Açıklama ise 4 gün sonra 30 Mart 2026’da yapıldı. Neden 4 gün beklenildi?

Kısaca MGU Rektörü ve ekibi, bu süreci doğru yönetemedi…

Keşke!, bu duruma imkan verip; öğrenciler de, akademisyenler de rahatsız edilmeseydi. 


© Enpolitik