We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Graag serieus beleid en geen geldsmijterij

5 6 0
22.09.2021

Is geldgebrek de oorzaak van het huizentekort? Is geldgebrek de oorzaak dat de gezondheidszorg vastloopt? En is geld de oorzaak dat het onderwijs verslechtert? De vragen stellen is ze beantwoorden. Nergens blijkt uit dat geld de oplossing van de ernstigste problemen van het land vormt, schrijft Carla Joosten.

Sterker. De kosten van bijvoorbeeld de zorg lopen al decennia op. De zorg is verbeterd, maar de kostenstijging is onevenredig. Die kosten bedragen inmiddels pakweg 6.000 euro per Nederlander en zullen, als het zo doorgaat in 2060 zijn verdriedubbeld. Een op de drie Nederlanders moet dan in de zorg werken.

Een kind kan je vertellen dat dit geen doen is. De groei van de zorg is onhoudbaar. Zoals het beroemde rapport van Dunning precies dertig jaar geleden al aangaf: zonder keuzes te maken loopt de zorg vast. En wat is er gebeurd de afgelopen jaren? Keuzes zijn niet gemaakt. De politiek wil nog steeds dat alles wat medisch gezien kan, ook moet gebeuren. Bezuinigd is er amper, in tegenstelling tot het alom geschetste beeld. Ook is de marktwerking niet doorgeschoten. Integendeel. De overheid reguleert dat het een lust........

© Elsevier


Get it on Google Play