Het is te hopen dat na de excuses van premier Mark Rutte voor wat eerdere Nederlandse regeringen lang geleden hebben gedaan of nagelaten met betrekking tot de slavernij, een verstandige stap wordt gezet. En dat is niet het bouwen van een slavernijmuseum, schrijft Arendo Joustra.

Er kan beter een voorbeeld worden genomen aan de Verenigde Staten. Daar opende president Barack Obama in september 2016 geen slavernijmuseum, maar een prachtig gebouw gewijd aan de geschiedenis en cultuur van de zwarte bevolking en haar bijdrage aan de Amerikaanse natie.

Lees ook dit artikel uit 2018: Veel meer dan slavernij: zo moet een zwart museum zijn

Het staat aan de Mall in Washington D.C., te midden van alle nationale musea en monumenten. Als bezoeker begin je – veelbetekenend – diep onder de grond, als in het ruim van een schip, met de geschiedenis van Afrika en de slavenhandel op dat continent. Vervolgens krijg je alle informatie over de trans-Atlantische slavenhandel die tussen 1525 en 1866 12,5 miljoen mensen naar de Nieuwe Wereld verscheepte, van wie er slechts 10,7 miljoen levend de kust bereikten.

Laden…

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Ja, ik word abonnee

Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Wilt u opnieuw inloggen

Arendo Joustra (1957) is sinds 1 januari 2000 hoofdredacteur van EW.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.

QOSHE - Alsjeblieft, bouw iets anders dan een slavernijmuseum - Arendo Joustra
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Alsjeblieft, bouw iets anders dan een slavernijmuseum

4 2 0
04.01.2023

Het is te hopen dat na de excuses van premier Mark Rutte voor wat eerdere Nederlandse regeringen lang geleden hebben gedaan of nagelaten met betrekking tot de slavernij, een verstandige stap wordt gezet. En dat is niet het bouwen van een slavernijmuseum, schrijft Arendo Joustra.

Er kan beter een voorbeeld worden genomen aan de Verenigde Staten. Daar opende president Barack Obama in september 2016 geen slavernijmuseum, maar een prachtig gebouw gewijd aan de geschiedenis en cultuur van de zwarte bevolking en haar bijdrage aan de........

© Elsevier


Get it on Google Play