İYİ Parti’nin Büyük Hataları

Yerel seçimdeki başarısızlığı sonrası İYİ Parti’de değişim süreci başladı. 27 Nisan tarihli olağanüstü kurultay kararı zaten alınmıştı. Dün yaptığı açıklama ile partinin kurucu başkanı Meral Akşener kurultayda aday olmayacağını açıkladı.

Peki İYİ Parti bu noktaya nasıl geldi? Önce seçim başarısızlığının boyutuna bakalım, sonra da başarısızlığın nedenlerini irdeleyelim.

Genel seçime en yakın sonuç veren İl/İlçe Genel Meclisi oranlarını baz aldığımızda, İYİ Parti’nin 2019 Yerel Seçimi’nde %7.3 olan oyunun bu seçimde %4.6’ya gerilediğini görüyoruz.Aynı şekilde toplam oy sayısı da 3.4 milyondan 2.1 milyona düştü. 2023 Genel Seçimi’nde İYİ Parti 5.2 milyon oy almıştı.

2019’da seçime çok büyük oranda CHP ile ittifakla girdiği için herhangi bir büyükşehir ya da il belediyesi kazanamamış olan İYİ Parti, bu seçim bağımsız girdiği halde sadece Nevşehir’i kazanabildi (itirazları kabul edilirse Ordu’yu da belki kazanabilir). 2019’da 19 ilçe belediyesi kazanmışken bu seçim bunu ancak 24’e çıkarabildi.

Bu veriler açıkça bir seçim başarısızlığı olduğunu ortaya koyuyor.

İYİ Parti’deki başarısızlığın enkökendeki nedeni, parti yönetiminin rasyonel değil duygusal şekilde hareket ederek Türkiye’deki mevcut siyasi realiteleri görmezden gelmede ısrar etmesi oldu.

Bildiğimiz üzere, 2023 Genel Seçimi’ne giden süreçte, özellikle de cumhurbaşkanı adayı belirleme meselesinde, İYİ Parti CHP ile ciddi anlaşmazlıklar yaşadı. Yaşadığı anlaşmazlıklarda haklı olduğu hususlar da vardı.

Ancak seçimin yenilgiyle bitmesinin de etkisiyle bu süreç İYİ Parti içerisinde CHP’ye karşı hınç ve intikam duygularını körükledi. Ve seçim sonrasında kararlar rasyonel olmaktan çok bu duyguların etkisiyle alınmaya başlandı.

CHP’deki değişimin görmezden gelinmesi

Burada önemli bir kırılma........

© Elips Haber