Geçtiğimiz Salı günkü grup toplantısında Devlet Bahçeli, Öcalan’ın mecliste DEM Parti grubunda konuşma yaparak PKK’ya silah bırakma çağrısı yapmasına yönelik kendi çağrısını yineledi. Bu çağrı, Pazartesi günü DEM Parti’nin üç belediyesine kayyum atanmasından hemen sonraki gün yapılınca haliyle Kürt meselesi tekrardan Türkiye siyasetinin birincil gündem maddesi haline geldi.
Geçen haftaki yazımda, TUSAŞ’a yönelik terör saldırısı sonrası sürecin bir miktar rölantiye alınsa da tekrardan devam edeceğini söylemiştim. Nitekim öyle de oldu.
Bu gelişmeler ışığında geçen hafta Cumhur İttifakı’nın muhtemel Kürt planı üzerine yaptığım saptamaları genişletmek istiyorum.
Geçen hafta belirttiğim gibi, iktidarın kafasında, Rusya modeli örnek alınarak, ulus-devletten neo-Osmanlıcı emperyal bir siyasi yapıya geçiş var. Bunun böyle olduğunun sinyalini Bahçeli konuşmasında “Osmanlı İmparatorluğu yerel kültürleri ve etnik toplulukları nasıl bir arada bünyesinde tutup barış ve sükûneti tesis etmişse, ecdadımızın ayak izlerini takip ederek Türk barışı devrinde de aynısı yaşanabilecek” diyerek aslında kendisi de açık bir şekilde verdi.
Bu sözler ayrıca iktidarın Kürt planının arkasında bölgesel jeopolitik gelişmelerden kaynaklı güçlü bir dışsal motivasyon olduğunu da açık bir şekilde gösterdi.
Öte yandan, bazı yorumcular, Bahçeli’nin konuşmasında Erdoğan’ın yeniden seçilmesine ve bu amaçla anayasa değişikliği yapılmasına da değinmesini “işte gördünüz mü asıl niyet hep buydu” tepkisiyle karşıladılar ve bu değinmeyi yeni Kürt açılımının arkasında asıl olarak içsel dinamiklerin olduğunun bir delili olarak gördüler.
Erdoğan’ın siyasi hamleleri........