Ortadoğu kaosa döndükçe, bölge ülkeleri arasında “çözülemez” denilen meseleler yeniden görüşülmeye başlandı. Türkiye ile Yunanistan’ın aralarındaki en keskin sorun olan deniz yetki alanlarını bile görüşebileceklerini açıklamalarının ardından, Kıbrıs meselesinde de Türk ve Rum liderler New York’ta, BM Genel Sekreteri ile bir yemekte buluştular. New York buluşması sonrasında yapılan açıklamalarla, Kıbrıs’ta yeni bir barış süreci konusunda umutlu bir hava oluştu. Peki gerçekte durum böyle mi? KKTC Başbakanı Ünal Üstel’in Lefkoşa’dan yaptığı açıklama, yeni bir sürecin hiç de kolay olmayacağını ortaya koydu.
Üstel, KKTC’yi ziyaret eden bir grup Türk gazeteci ile sohbetinde, New York’ta KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Hristolidis arasındaki akşam yemeğinin “gayrıresmi bir yemek” olduğunun altını çizdi. Diplomatik dilde bu ifade, “böylesine bir yemeği resmi görüşme olarak nitelendirmek mümkün değil” anlamını taşıyor. Nitekim Başbakan Üstel’in hemen ardından devam eden cümleleri de, KKTC yönetiminin son dönemde Türkiye ile birlikte uluslararası ortamda dile getirmeye başladığı “Kıbrıs’ta iki bağımsız devlet” tezinden vazgeçilmediğini ortaya koydu. Üstel, “Bizim uluslararası camiada görüşlerimiz aynı. Devletimizi, ekonomimizi güçlendirerek, yolumuza devam edeceğiz. Radikal adımlar atacağız” dedi. Türkiye ile istişare edildiğini de kaydeden Üstel, “aynı yola devam edeceğiz. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nun Eylül’deki KKTC’nin tanınmasına yönelik son çağrısı çerçevesinde önümüzdeki yıl bazı devletler tarafından tanınabiliriz. Onun için bazı tedbirler alarak devletimizi güçlendirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
New York’taki Tatar- Nikos Hristodulidis görüşmesinde KKTC ile Rum tarafı arasında yeni bir kapı açılmasının sözkonusu olabileceği de duyurulmuştu. Ancak KKTC Başbakanı Üstel’e göre, yeni kapının nerede açılacağı konusunda bile tam bir uzlaşma yok. Kıbrıs Türk tarafı kapının Lefkoşa yakınlarındaki Haspolat mevkiinde açılmasını isterken, Rumlar’ın başka önerileri var. Üstel, “Haspolat kara kapısı açmak için biz hazırlığımıza başladık orada. Rum tarafı başka bir yerde talep ediyor. Orada ticari araçların geliş geçişiyle kara kapıları trafiğini rahatlatacağız” dedi.
Başbakan Üstel’in açıklamalarından, sadece yeni sınır kapısının değil, iki taraf arasındaki mevcut sınır kapılarından geçişlerinin “Ada’da nereden nereye” doğru yoğunlaşacağı konusunda da anlaşmazlık, hatta “birbirinin ayağına çelme takmaya” yönelik bir rekabet olduğunu çıkarmak mümkün. KKTC Başbakanı, Rumlar’ın güneyden kuzeye hem........