Soğuk Savaş döneminde "saflar" belliydi; ülkeler kendi "cepheleriyle" ekonomiden dış politikaya iyi ilişkiler içindeyken, "karşı cepheye" karşı mesafeli dururlardı.
Uluslararası alandaki mevcut ortamda ise ülkeler arası ilişkileri, "frenemy" sözcüğüyle açıklamak mümkün; İngilizce "dost" ve "düşman" kelimelerinin birleşiminden oluşan bu sözcük, en yakın dostla çıkar çatışması yüzünden kanlı bıçaklı düşman olunmasını, ya da çıkar için düşmanla iş birliğine girilmesi anlamında kullanılıyor. Türk dış politikasında bugünlerde bu kelimeyle açıklanabilecek pek çok ilişki düzeni mevcut.
MOSKOVA'DAN SERT AÇIKLAMALAR; YILAN HİKAYESİNE OLAN PUTİN ZİYARETİ
Ankara-Moskova ilişkilerinde mesela, Ukrayna gölgesi giderek büyümekte; NATO'nun son Dışişleri Bakanları toplantısında İttifak'ın Ukrayna içinde görünürlüğünü arttırması, asker göndermese de halihazırda Ukrayna topraklarında bulunan NATO merkezinin aktifleştirilmesi, Ukraynalı pilotların NATO tarafından eğitimi gibi kararlar alındı. NATO Genel Sekreteri'nin işi bir adım daha ileri taşıyarak, Ukrayna'ya yardım için İttifak'ın 100 milyar dolarlık bir fon oluşturmasını teklif ettiği de toplantıdan sızan bilgiler arasında. Belli ki Genel Sekreter Stoltenberg, ABD'de Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde NATO'ya soğuk duran Donald Trump seçilmeden önce, Ukrayna'ya NATO yardımını "kesinleştirmeye" çalışıyor. Ancak meblağ........