Elit enflasyonu

Oscar’lar sahiplerini buldu, izlemek için saat farkına rağmen sabahlayanlardan mısınız yoksa iletişim teknolojileri konforuna bayılanlardan mı? Yıldız geçidi, marka defileler, yıla damgasını vuran gaflar, büyük şovlar ve dedikodular… Anlık haberlerin dünyanın öbür ucuna yorumlar dahil anında ulaşması yaratıcı teknoloji kadar servet… Bu işte, teknoloji uzmanları, magazinciler, modacılar, organizatörler, iletişimciler, ekonomistlerden oluşan Oscar ordusu çalışıyor. Ödüle adaylar, film ekipleri, prodüksiyonun görünmeyen köşeleri, hukukçular, lobi grupları da ayrı. Ve en önemlisi izleyici! Her şey onların ilgisine mazhar olmak ve tüketmelerini sağlamak. 2023 Oscar törenini izleyenlerin sayısı 19 milyon altında kalmış. 2014’te 40 milyon kişinin izlediği düşünülecek olursa düşüş dramatik. Bu yıl Amerikan Futbolu Şampiyonluk maçını 123 milyon kişi izlemiş. Dudak uçuklatıyor. Eğlence endüstrisi başka türlü bir şey. Gençlerin rüyası, meslek sıralamasında elitler arasında. Zenginlik, şöhret ve güç!...

Valentıno, Dıor, Tiffany…

Lüks markalar yılda bir gece Hollywood Bulvarı’na “kırmızı halı” sermek için bölgeyi ablukaya alıyormuş. Oscar bir gece, ekonomisi yıllarca sürüyor. Oscar gecesi öncesinde şölen haftası var. Bu yıl açılışı Louis Vuitton yapmış, Chanel, Armani, Prada, Versace, Yves Saint Laurent, Philipp Plein gibi markalar çeşitli etkinliklere ev sahibi olmuşlar. Sonrasında “afterparti”ler. LVMH'ye ait bir alkol markası Armand de Brignac, ünlü Chateau Marmont'ta rap müzik sanatçısı Jay-Z ile bir davete; Gucci ise Madonna ve Guy Oseary’la rakip özel bir partiye ev sahipliği yapmış... Rekabet çok boyutlu ve renkli.

Başka bir açıdan ekonomi

Zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış derlerdi. Zengin ve şöhretlinin malı mülkü bahane diğer halleri konumuz. Zengin ve şöhret yeni elit. Uzun dönemli Dior sözleşmesinin yedi haneli rakamlara ulaştığı ifade ediliyor, çoğu marka yıllık 250 bin dolara kontrat bağlıyormuş. Averaj değere bakar mısınız? Oscar gibi mekânlarda köşeler tutulmuş, bağımsız moda markası görmek zor. Büyük bir marka tarafından desteklenmeyen bir avuç kadar modacı var. Biri de Türk tasarımcı Erdem Moralıoğlu. 2022’de Jessie Buckley'i En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında aday gösterildiğinde giydirmiş.

Giydirme 1,5 milyon dolar

Kimi çok rüküş, kimi efsane… özetle, neredeyse hiçbiri normal hayatta giyilmeyecek kadar uçuk kaçık giysileri teşhir edenleri ve kreasyonları ezberliyoruz. Taklit ya da esintisini görünce ulaşabiliyorsak, çok mutlu oluyoruz. Giysiler yalnızca giysi değil. En ünlüsünden en gencine kırmızı halıda bir giysiyle yürümenin bedeli var. Bir yıldızın giydirilme maliyetinin 1,5 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın büyük bir kısmı taşıdıkları mücevherlere ait. (Kaynak: WalletHub-sınırlı bilgi). Çoğu mali bilgi gizli, bu kaynağa göre her 10 yürüyenden sadece 3’ünün sözleşmesi bulunuyor.

Tiktok giderse ne olur?

Konunun boyutlarını biraz daha genişleterek şan şöhretin sınırlarıyla ilgili bilgi vermek isterim. TikTok kullananlarınız var mı; 170 milyon kullanıcısı bulunduğu ifade edilen ABD’de, TikTok Çin sahipliği nedeniyle masum bir sosyal medya platformu olarak görülmüyor. 2023 yılında TikTok’un ABD GayrıSafi hasılasına katkısı 24.2 milyar dolar olmuş (Kaynak: Oxford Economics). 224 bin iş yaratmış. Platform hukuk savaşı veriyor, bir Amerikalı yatırımcıyla yoluna devam edemezse fişi çekilecek. Temsilciler Meclisi Tik Tok’un kapatılmasını onadı. Konumuzla alakasına gelince; TikTok yasağı lüks markaların ve tüm markaların krizine yol açabilecek. Şan şöhret........

© Ekonomim