Ratingcilerden neler öğrendik?

Son altı ayda Türkiye’nin kredi notuna dair dört önemli gelişme yaşandı. S&P 2023 Aralık ayında Türkiye’nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi. Onu 2024 Ocak ayında benzer görünüm değişikliği ile Moody’s izledi. Ardından mart ayında Fitch Ratings kredi notunu "B"den "B "ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi. Ve son olarak hafta sonu S&P Türkiye'nin kredi notunu B’den B ’ya yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu.

Üç büyük rating kuruluşundan gelen bu not hamlelerinin ardından öğrendiklerimizi özetlemek gerekirse:

- Rasyonele dönüşün sonuçlarını almaya başladık. 18 Aralık’taki “Not artışı bahara mı kaldı?” başlıklı yazıda “Bir not artışı, eğer politikalarda bir geri dönüş ya da sulandırma olmazsa, yılın ilk çeyreğinde gelebilir” demiştik. 2023 Mayıs seçiminin ardından politikalarda yapılan değişikliklerin ve geleneksel politikalara yönelişin kredi derecelendirme kuruluşları tarafından olumlu karşılandığını görüyor ve bunun bir not artışına dönüşmesi için politikalardaki normalleştirme ve ekonomideki dengelenme sürecinin sürdürülmesi gerektiğini biliyorduk. Bu not hamleleri politika değişikliğinin ve geleneksel politikalara yönelişin kredi derecelendirme kuruluşları tarafından olumlu karşılandığının bir göstergesi olduğu kadar 2023 ortasına kadar uygulanan politikaların yanlışlığının ve Türkiye’ye ciddi zaman kaybettirdiğinin teyididir.

- S&P’den gelen not artışı Türkiye için olumludur ama yeterli değildir. "B ” yatırım yapılabilir seviyenin 4️ basamak altındaki bir nottur. “Yüksek derecede........

© Ekonomim