Kredi notunda 2 yıl öncesine ancak dönebildik

Türkiye’nin kredi notunu artıran Fitch’in açıklamasını okuyunca ekonomimizin kaba bir resmi ortaya çıkıyor. Fitch not artışını döviz rezervlerindeki iyileşme, dolarizasyondaki azalma, cari işlemler açığındaki daralma ve mali konsolidasyon gibi gelişmelerle ilişkilendirdi ama yüksek enflasyon, hükümet borçluluğu özellikle kısa vadeli dış borçların seviyesi, yönetişim sorunları ve ekonomik büyümdeki yavaşlama gibi zayıf yönlere de dikkat çekti. Politik değişiklikler veya ekonomi politikalarındaki tersine dönüşlerin enflasyonist baskıları yeniden başlatabileceği ve makro-finansal istikrarı tehdit edebileceğini hatırlatma ihtiyacı duydu.

Her ne kadar yapısal reformlardan çok fazla söz edilmese de açıklamada rating kuruluşlarının nezdinde yabancıların Türkiye’ye kaygılarını ve varsayımlarını görebiliyoruz. Mesela Fitch kredi notunu artırırken, sıkı para politikası duruşunun, önemli mali konsolidasyon ve enflasyonu azaltma amacı doğrultusunda yapılacak asgari ücret artışı ile birlikte süreceğini ve iç talebi soğutmaya devam edeceğini düşünüyor. Aynı şekilde Türkiye’nin en büyük ticaret partneri olan AB'de öngörülen kademeli toparlanmanın Türkiye’nin net ihracatı destekleyeceğini var sayıyor.

Ama bir de yabancı yatırımcıların ve kredi derecelendirme kuruluşlarını ihtiyatlı davranmaya iten bazı “potansiyel tehlikeler ve zayıflıklar var.” Bunları da Fitch açıklamasında da görebiliyoruz. Mesela demiş ki;

- Mevcut ekonomik programın siyasi liderlik tarafından desteklenmeye devam edeceğini öngörüyoruz. Ancak, Türkiye'nin son dönemdeki tarihine, düşük faiz oranlarına en üst siyasi seviyede olan güçlü inanca ve çıkar gruplarının potansiyel direncine bakıldığında politika değişiklikleri riski devam etmektedir.

- Enflasyon seviyesinin hala yüksek olması nedeniyle para politikasının erken gevşetilmesi veya mevcut politika........

© Ekonomim