İhracat artıyor ama ihracatçı ağlıyor

İhracatçı döviz kurundan yakınıyor, müşteri kaybettiği için ağlıyor ama cuma günü açıklanan rakamlar ihracatta rekorlar kırıldığını gösteriyor. Bu tabloda bir uyumsuzluk ve ortada çözüm bulunması gereken bir sorun var.

Resmi verilere göre ihracat temmuzda 2023 aynı ayına göre yüzde 13,8 artışla 22,5 milyar dolara yükseldi. Bu rakam temmuz ayları itibariyle bugüne kadar gerçekleşen en yüksek aylık ihracat. Ocak-temmuzda ihracat yüzde 4,1 artışla 148,8 milyar dolara çıkmış. On iki aylık ihracat ise yüzde 3,4 artışla 261,5 milyar dolara yükselmiş. Bu da tarihimizde gördüğümüz en yüksek 12 aylık ihracat rakamıdır.

Yani aylık ve yıllık bazda rekorlar kırmışız. Öte yandan kurun mevcut seviyesi nedeniyle yakınmanın da ötesinde ağlayan sanayiciler var.

Geçen hafta TOBB Türkiye Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sanayii Meclis Başkanı Şeref Fayat ile sohbet ettik. Bana sektörde yatırımların durduğunu, istihdam kaybı yaşandığını, müşterilerin kaybedildiğini, bazı sanayicilerin yatırım için Mısır’a gittiklerini anlattı. Sektörde ilk defa dışarıdaki yatırımlar Türkiye’deki yatırımları aşmış. Benzer yakınmaları hazır giyim ve diğer bazı sektörlerdeki birçok firmadan da duyuyoruz. Özellikle ihracata çalışan firmaların fiyat tutturmakta zorlandıklarını görüyoruz.

Ekonominin ayarlarını önce bozup sonra düzeltmeye kalktığımız zaman böyle oluyor. Her şey birbirine karışıyor.

İhracatçı Türk lirası değerli diyor ama Merkez Bankası reel efektif kur endeksi TL’nin hala değersiz olduğunu gösteriyor. Geçen hafta Alaattin Aktaş köşesinde “İhracatçı döviz kurundan yakınmakta ne kadar haklı?” diye soruyordu. “Verileri biraz didikleyince, biraz detaya inince kurun değişmediği algısının pek de doğru olmadığı görülüyor” diyordu. Alaattin rakamlarla görüşünü desteklemiş. Bu yılın........

© Ekonomim