“Plan disiplinine” sahip çıkmazsak enflasyon belasından kurtulamayız

Her şey çok hızlı değişse de, kaliteli yönetimin bazı bileşenleri akşamdan sabaha değişmiyor. Hızlı değişmeyen yönetim bileşeni olan “ön-araştırma” konusunda düşündüklerimizi bir önceki yazıda paylaştık. Bu yazıda, “Öngörme ve önlem almanın temel araçlarından biri olan plan disiplinin” ölçeği değişse de, kullandığı araçlar farklılaşsa da, analiz yöntemleri gelişse de, temel işlevi değişmediği için benimsenmesi ve içselleştirilmesi gerektiği üzerinde duracağız.

Kanıt gerekiyorsa

Plan disiplini, kaliteli yönetimin temel aracıdır” sözü kategorik olarak söylendiğinde kulağa hoş, zihne yakın, anlamı derin gibi gözükse de, kanıta dayalı” değerlendirmeler yaparsak, ne demek istediğimizi daha net anlatabiliriz.

Bayram Ali Eşiyok 29 Mayıs 2023 tarihinde Nasıl Bir EKONOMİ gazetesinde “NASIL?” sayfasındaki kapsamlı yazısında 1930-39 yıllarında “kalkınmacı devletin uyguladığı planlı sanayileşmeden” söz ediyor. İkinci Dünya Savaşı’nın kesintiye uğrattığı plan disiplininin 1963-79 yılları arasında “ithal ikamesine dayalı sanayileşme stratejisini” uyguladığını anımsattıktan sonra rakamların diliyle şu sonuca ulaşıyor: “Sanayide planlı yıllarda sağlanan yüzde 9,5 oranında yıllık ortalama büyüme hızının gerek Cumhuriyet dönemi ortalamasından( yüzde 6,5) gerekse plansız yıllardan (yüzde 5,4) yüksek gerçekleştiğini göstermekte. Planlı yıllardaki GSYH’nin yıllık ortalama büyüme hızının da (yüzde 5,5 ile) Cumhuriyet dönemi ortalamasının (yüzde 5,1) ve plansız yıllardan (yüzde 4,9) daha başarılı olduğunu kanıtlıyordiyor.

Eşiyok “fikr-i takip özeni ve disiplini” olan bir araştırmacı. Haftalık popüler bilim dergisi HBT’nin 6 Haziran 2024 tarihindeki “Düşük ücretli, vasıfsız emekle yüksek teknoloji üretilemez! Mümkün değil…”........

© Ekonomim