Hangi enflasyon rakamına inanacağız?

Bu hafta içeride enflasyon verilerini karşıladık.

İstanbul Ticaret Odası’nın İstanbul enflasyonunu ölçen ‘Ücretliler Geçinme Endeksi’ne göre Haziran ayı enflasyonu yüzde 3,42 gerçekleşti. Böylece İTO’nun ölçtüğü enflasyon yıllıkta yüzde 82,14’e ulaştı.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Tüketici Fiyat Endeksi Haziran ayında yüzde 4,27 gelirken, yıllık enflasyon yüzde 113,08’e ulaşmış oldu.

Resmi İstatistik verisi ise TÜİK tarafından açıklandı. TÜİK, medyan beklenti yüzde 2,2 iken, Haziran ayı enflasyonunu yüzde 1,64 olarak açıkladı. Yıllıkta ise yüzde 71,60’a ulaşıldı.

Açıklanan enflasyon verileri arasında bu kadar büyük fark olunca ve hele hele Merkez Bankasının yılsonu enflasyon tahmini olan yüzde 38’e ulaşmak için bundan sonra aylık enflasyonun ortalama 1,7 gelmesi gereken bir gerçeklikte, TÜİK’in tam da bu enflasyona yakın bir enflasyon açıklaması bakışları yine TÜİK üzerine çevirdi.

Uzun zamandan bu yana iş dünyasının İTO enflasyonunu daha gerçekçi bulduğu için ‘Ücretliler Geçinme Endeksi’ne daha fazla önem verdiğini ve dikkate aldığını görüyorduk.

Haziran ayı İTO ve TÜİK enflasyonu Haziran ayı gerçekleşmelerine baktığımızda;

İTO enflasyonunda bir önceki aya göre en dikkat çekici kalemlerin konut harcamalarında yüzde 8,01’lik, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 4,06’lik ve gıda harcamaları grubunda yüzde 2,66’lik artışlar olduğunu gördük.

TÜİK enflasyonunda bir önceki aya göre aynı kalemleri karşılaştırdığımızda konutta yüzde 3,79’luk artış, ulaştırmada yüzde -0,13’lük azalış, haberleşmede yüzde 2,54’lük artış ve gıda ve alkolsüz içeceklerde ise yüzde 1,78’lik artışın raporlandığına şahit olduk. En dikkat çekici husus ulaştırmada görünen yüzde -0,13’lük azalış olmasıydı sanırım.

Elbette İTO İstanbul’un fiyat artışını........

© Ekonomim