Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası’nın yaptıkları ve yapamadıkları

Merkez Bankası’nın en önemli iletişim araçlarından biri enflasyon raporudur. 2024 yılının ilk enflasyon raporu 08.Şubat.2024 tarihinde gelmişti.

Merkez Bankası 2024 yılının ilk enflasyon raporunda; 2024 yılının ilk yarısında enflasyonda geçici yükselişler beklense de yılın ikinci yarısında dezenflasyon sürecinin belirginleşeceğini öngörmüştü. Bu öngörünün temel varsayımı olarak da yurt içi enerji fiyatlarında beklenen artışlar ve bedelsiz doğal gaz kullanımı uygulamasının oluşturduğu dönemsel etkiler sayılmıştı.

Merkez Bankası aynı raporda 2024 yılında para politikasının etki alanı dışında kalan işlenmemiş gıda ve alkol-tütün, otomatik vergi güncellemeleri gibi unsurlardan enflasyona gelecek olan katkıların azalacağını da öngörmüştü.

Birinci Enflasyon Raporu’nun üzerinden çok az geçmesine karşılık 2024 Şubat ayı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) yıllıkta yüzde 58,29, aylıkta ise yüzde 7,18 arttı.

Tarım ÜFE önemli bir gösterge çünkü endeksin fiyat kapsamı, çiftçilerin ilgili ayın 1 ile 31 arası pazarlama kanallarına sattığı ürünlerin fiyatlarını kapsıyor. Üretici fiyatı ise, yurt içinde üretimi yapılan ürünlerin, KDV ve benzeri vergiler hariç, satış fiyatı. Tüketicilere ulaşana kadar ki fiyat artışları bu hesabın içerisinde yok. O nedenle tarımsal ürünlerdeki artış bunun çok daha üzerinde.

Tarımsal girdi fiyat endeksine baktığımızda onun da yıllıkta yüzde 45,11, aylıkta da yüzde %7,51 arttığına tanık olduk.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD); Anaç hayvanların kesilmesi, 2015 yılında körüklenen kontrolsüz hayvan ithalatının içeride üreticinin zarar etmesine sebep vermesi ve rekabet edemeyen yerli üreticinin üretimden çıkması gibi nedenlerin hayvan varlığının azalmasına sebebiyet verdiğini belirtip et fiyatlarının enflasyon oranında artmaya devam edeceğini belirtti. Buna karşılık Tarım Bakanımız Ramazan ayı öncesi yaptığı bir........

© Ekonomim