Altta kaldım diye yerinme üste çıktım diye sevinme

2024 yazının yoğun spor gündemi içinde, 4-7 Temmuz tarihleri arasında 663’üncüsü düzenlenen Kırkpınar Yağlı Güreşleri hakkettiği yeri bulamadı. 1361 yılından bu yana düzenlenen Kırkpınar Yağlı Güreşleri dünyanın en eski spor organizasyonlarından biri olarak kabul ediliyor.

Yağlı güreşlerin tarihinin, M.Ö. 2650 yılına, Antik Mısır’a kadar uzandığı iddia edilir. Türkiye yağlı güreşlerinin zirvesi,

Edirne Sarayiçi mevkiinde yapılan Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin başlangıcı ise, Edirne’nin alınmasından sonra güreşçiler tekkesini kuran 1. Murat’a dayanıyor.

Güreş alanında pehlivanların gösterdiği dayanıklılık, azim ve saygı, spor ahlakı, toplumun değerlerinin nesilden nesile aktarıldığı bir miras olarak kabul ediliyor. Güreş müsabakalarının yanı sıra, kültürel etkinlikler, halk oyunları, konserler ve panayırlara ev sahipliği yapan “Kırkpınar Yağlı Güreş Festivalleri”, yerel halkın kaynaşmasını ve kültürel değerlerin yaşatılmasını sağladığı gerekçesiyle 2010 yılında UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edildi.

Liste, bu evrensel mirasın önemi hakkında farkındalık yaratmak için kültürel “uygulamalar ve ifadeler” içermekte. Toplumların geleneksel bilgilerini, sanatlarını, ritüellerini ve festivallerini kapsayan bu unsurlar, fiziksel objelerden ziyade, toplulukların sosyal ve kültürel kimliklerini şekillendiren manevi değerleri içeriyor.

El sanatları alanında yaratıcılığın önemli bir simgesi olarak pehlivanların güreşlerde giydiği kispet; kitle iletişim araçlarının yaygın olmadığı........

© Ekonomim