Ortadoğu Ekonomisi ve Hamas

Hamas Örgütü’nün başlattığı savaş Ortadoğu ülkeleri içinde en çok Filistin ekonomisini mahvetti. Dünya Bankası'na göre, Gazze'nin 2023'ün son çeyreğindeki GSYH'si 2022'nin son çeyreğine göre yüzde 86 azaldı. Batı Şeria'da işsizlik oranı 2023'ün üçüncü çeyreğinde yüzde 13 iken yıl sonunda yüzde 32'ye çıktı. İktidardaki Filistin Yönetimi, tam bir mali çöküşün eşiğine düştü.

Savaş başladığında çoğu iktisatçı bu olumsuz ekonomik etkilerin bölge genelinde yayılacağını, enerji fiyatlarında keskin artışlara ve turizm gelirlerinde düşüşlere yol açacağını düşünüyorlardı. Ancak bu gerçekleşmedi. Savaş, Orta Doğu'da en belirgin göstergesi olan enerji piyasalarını ciddi şekilde bozmadı. Bölge ekonomilerinin borca ​​erişim kabiliyeti de geniş çapta aynı çizgide sürdü. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki tahvil ihraçları 2024'ün ilk yarısında 73 milyar dolara ulaştı ve bu, 2023'ün aynı döneme göre yüzde 59'luk bir artışa işaret etmekte.

Bu istikrar aslında sürpriz değil. Çünkü 2016'dan bu yana zengin Körfez ülkeleri Katar, Suudi Arabistan ve BAE karbon sonrası günlere yatırım yapmaya başladı. İran da beklenenin aksine Körfez ülkelerinin ekonomik olarak büyümesini engelleyemedi. Petrol ticaretinde en savunmasız yolu olan Hürmüz Boğazı'nda fiziksel bir aksama yaşanmadı; 2024'ün ilk çeyreğinde her gün yaklaşık 15 milyon varil ham petrol ve petrol ürünü bu su yolundan akmaya devam etti, dünyanın sıvı doğal gaz ihracatının yaklaşık yüzde 20'si........

© Ekonomim