Geçen hafta Gambiya’nın başkenti Banjul'da İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) 15. zirvesi toplandı. Zirve sonrası sonuç bildirgesine baktığımız yine “havanda su dövüldüğünü” gördük. 57 üyesi bulan İİT, Filistin’e yaptırım konusunda bile dişe dokunur karar alamadı.
İslam ülkelerinin Filistin’de süren savaşta pasif davranmalarının altında iki neden bulunmakta. Bunlardan ilki özellikle Arap ülkelerinin Filistinlilere bakışının olumlu olmaması. Bunun temelinde de 1967 Savaşı sonrasında yaşananlar yatmakta. Örneğin Ürdün ve Lübnan Filistinli mültecilerden ve silahlı güçlerinden geçmişte çok çektiler. İkinci neden ise küresel ölçekte İslam ülkelerinin iktisadi ve politik güçsüzlüğü.
İİT’nın hazırladığı 2023 yılı ekonomi raporuna göre İslam ülkelerinin 2022 yılı itibari ile dünya GSYH’si içindeki payı yüzde 8,3, gelişmekte olan ülkeler içindeki payı ise yüzde 19,5. İslam ülkelerinin dünya nüfusu içindeki payı ise yüzde 25 düzeyinde. İİT’ye üye ülkelerde ortalama kişi başına GSYH 2022 itibari ile 4 bin 581 dolar iken İİT üyesi olmayan gelişmekte olan ülkelerde bu rakam 7.076 dolar, gelişmiş ülkelerde 53 bin 84 dolar, dünya ortalaması ise 12 bin 884 dolar.
İİT ülkelerin bir kısmı dünya petrol ve doğal gaz deposu. Bu ülkeleri........