Bugünlerde Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası (WB) ekonomi basınının yine gündeminde. IMF son yayınladığı ekonomi raporunda Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki krizlerin yayılma etkisiyle dünya ekonomisini de tehdit ettiğini söylerken; WB, Türkiye Hükümeti’yle imzaladığı 18 milyar dolarlık krediyle (daha sonra buna 17 milyar dolar daha eklenecek) gündeme geldi.
Türkiye’de artık ekonomiye yalanlar ve masallar egemen olduğu için bu konuda da hemen yeni masallar türetildi. Masalın en büyüğü IMF kötüdür, WB iyidir. Bu yalanın, pardon masalın görmediği, bu iki uluslararası kurumun ikiz olduklarıdır.
Şimdi gelin önce bu iki kurumun tarihçesine kısaca bakalım.
Bretton Woods Antlaşması ve İkizler
Temmuz 1944'te 44 ülkeden delegeler New Hampshire, Bretton Woods'ta Birleşmiş Milletler Para ve Finans Konferansı için bir araya geldi. Konferans, savaş sonrası uluslararası ekonomik iş birliği ve yeniden yapılanma için çerçeve oluşturmayı amaçlıyordu. Konferansın liderleri John Maynard Keynes (Birleşik Krallık Hazine Müsteşarı) ve Harry Dexter White (Amerika Birleşik Devletleri Hazine Müsteşar Yardımcısı) idi.
Konferans, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (Dünya Bankası) olmak üzere iki kurumun kurulmasıyla sonuçlandı. Dünya Bankası kurulurken amaç İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa ve Japonya'nın yeniden inşasına yardımcı olmaktı. Dünya Bankası 1946 yılında ilk faaliyete geçtiğinde 38 üyesi vardı.
1947 Marshall Planı Avrupa'da savaş sonrası yeniden yapılanma çabalarını başlattığında, Banka hızla dünya çapında enerji, sulama ve ulaştırma gibi sektörlerdeki altyapı projelerini finanse etmeye yöneldi. Avrupalı olmayan bir ülkeye verilen ilk kredi, hidroelektrik enerji üretimi için 1948'de Şili'ye 13,5 milyon dolardı. Banka ayrıca bir teknik yardım programı başlattı ve 1955'te üye ülkelerin yetkililerine eğitim vermek üzere........