Bugünün borsa çılgınlığı geçmişin banker furyasına benzemesin!...

Hafızalarımızı tazelememiz lazım. Geçmişte bankerlik döneminde neler oldu? Şimdi de borsada ne oluyor? Neler benziyor, neler ayrışıyor?...

Şimdilerde Borsa İstanbul (BİST) çok revaçta. Hem tasarruf sahibi vatandaşlar ve hem de borsaya yani BİST’e girmede çok istekliler.

Peki, her iki tarafın da bu istek veya iştahı kalıcı mı? Ne olabilir? Vatandaş gerçekten finansal okur-yazar da piyasaya gönlünü kaptırmış mı görünüyor? Ya da birileri oynuyor, vatandaş piyon olarak oyunda yerini mi alıyor?

Bu yazı çerçevesinde konuya dikkat çekmek istedik.

1980 sonrası banker faciasını unutmayalım

Malum 24 Ocak 1980 İstikrar Programı’ndan sonra 1 Temmuz 1980’de faiz oranları bazı sınırlamalar dışında serbest bıra­kılmıştı. Bankerler, bankaların çıkarması­na izin verilen mevduat sertifikalarını pazarlayarak para toplamaya başlamıştı. “Köşe başı bankerleri” denilen kesim ise, mevduat sertifikası bulamadığı için topladıkları para karşılığında kendi çek ve bonola­rını vermekteydi. Ancak daha sonra enflasyonun gerile­diği bir ortamda taahhüt edilen yüksek faiz ödenemeyince köşe başı bankerleri sıkıntılı bir döneme girmişti. Bu arada Hükümetin bir düzenlemesi ve uyarısı da olmayınca frensiz bir umut dalgası etrafı sarmıştı.

Aslında 1981 Temmuz ayı içinde bir Sermaye Piyasası Kanunu çıkarılmıştı; ama kanunda bankerlerin çalışmasını denetleyecek kapsamlı hükümler bulunmamaktaydı. 1982 bahar ay­larında köşe başı bankerlerinden sonra Banker Kastelli ve Meban gibi büyük bankerler de tasarruf sahiplerine anapa­ra ve faiz........

© Ekonomim