Biyoloji, zekâ ve daha ilerisi

İTÜ Çekirdek Alumni Day’de konuşan Asım Şengör, girişimcilik diploması alan mezunların önüne yeni bir pencere açtı: biyoloji biliminden öğrendiklerimizle yapay zekâyı şekillendirmek bizi bu alanda lider pozisyonlarından birine taşıyabilir. Bunu nasıl yapacağımızı sorduğumda, işin içine bodoslama dalmak gerektiğini söyledi. Haklı.

Mühendislerin, bilim insanı genlerinden gelen iki yapısal bozuklukları var. Birincisi, her gördükleri sorunu çözmeye çalışırlar. İkincisi, çok fazla hesap yapıp ideal ve kalıcı çözümü üretmeye çalışırlar. Bunlar sanayi toplumunun ebedi mutluluk nosyonunun parçası olabilirler ancak dijital çağda böyle bir düzen yok. Dijital çağ, daha önce de yazdığım gibi, fikri kodlayarak dijitalleştirmeye ve bunun ardından da versiyonlayarak sürekli geliştirmeye dayanıyor. En sonunda bu fikir gereksizleştiğinde dijital çözümü de kaldırıyorsunuz. Canlıların doğum ölüm çevrimine benzeyen bu akış, aslında günümüzde çokça tartışılan sürdürülebilirlik konusunu da tamamlıyor. Ölüm olmadan yaşamın olması mümkün değil çünkü ölümsüzsen neden yaşamın sürmesi için çaba sarf edesin ki?

Teknoloji yazan biri açısından garip bulabileceğiniz bu girişin ortaya çıkmasında, Şengör ile sohbetimiz kadar İTÜ Çekirdek etkinliğinin birkaç gün sonrasında şahit olduğum bir olay da etkili oldu. Kadıköy’de akşam vakti otoparktan çıkıp farklı yönlere gitmeye çalışan araçlar trafiği karıştırıp hengâme yarattığında otomobillerin arasında fırlayan bir kedi, bir güvercine hamle yapıp kaçırdıktan sonra hiç hız kesmeden hamle yaptığı diğer güvercini kaptı. Oldukça ihtişamlı ve iri olan güvercin, bir dükkânın önüne kediler için konulmuş mama ve su kaplarından ihtiyaçlarını karşılıyordu. Kedinin de muhtemelen başka yerde yavruları vardı ve o kadar kararlıydı ki, hiçbirimiz kuşu ağzından alamadan yürüdü gitti.

İnsanlar her ne kadar iyilik odaklı olarak sokağa mama ve su koysalar da, kurdukları sistemin diğer canlıların doğal yaşam alanlarını ortadan kaldırması ile problemi sürdüren bir kısır döngü haline getiriyor. Eskiden güvercinler, İstanbul’da........

© Ekonomim