Dış siyasette net ve akılcı düşünmek gerek

Dış siyasette net ve akılcı düşünmenin duygular ve iyimser bekleyişlere galip gelmesi zorunludur. Belki de zaten aşikar olan bir şey söylüyorum ama son dönemlerde Türk hükümetinin davranışları yine de bu noktayı hatırlatmayı gerektiriyor çünkü yapılanları açıklamakta milli menfaatleri gerçekleştirmeye nazaran, duygusallık ve yersiz iyimserlik daha baskın çıkıyormş gibi gözüküyor.

Bu sözlerin söylenmesine vesile olan gelişme, Türk değil Rus Dış İşleri Bakanının BRICS’e üyelik için başvurduğunu açıklamasıdır. Rus bakan başvurunun değerlendirileceğini bildirdikten sonra, diplomatik bir ifade ile, Türkiye’nin Ukrayna ile ilişkisini gözden geçirmesi (değiştirmesi demek istiyor) gerekeceğini eklemiştir. Türk hükümeti üyeliğe olan ilgisini inkar etmemiş, sadece Türkiye’nin çıkarları istikametinde herkesle ilişki kurulabileceğini beyan etmiştir. Bu beyan bizi BRICS’in Türkiye’nin çıkarına nasıl hizmet edeceğini sorgulamaya götürüyor. Cevap için önce BRICs nasıl bir kuruluştur, ona bakmak yararlı olabilir.

Rusya ve Çin’in itici gücünü oluşturduğu BRICS iktisadi bir örgüt olmaktan ziyade bir tür siyasi bildiriyi andırmaktadır. Kurucuları dünya ticaretinin İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerika tarafından tasarlanmış bir sistem dahilinde yürütülmesinden rahatsızlık duymaktadırlar. Birleşik Devletlerin sistemin sadece kurucusu değil şu andaki fiili yürütücüsü olmasından muhtelif yararlar sağladığı muhakkaktır. Türkiye de bu düzenden memnuniyet duymayabilir. Ancak karşımızdaki soru ülkemizin mevcut düzenden kabul edilemeyecek seviyede zararlı mı çıktığı, öyle ise BRICS üyeliğinin........

© Ekonomim