Generative AI, yazılı metin, ses, görüntü veya video şeklinde yeni içerik üretmek için tasarlanmış yapay zekâ modelleri anlamına gelir. Generative AI, üzerinde eğitim aldığı verilere göre metin, görüntü ve çeşitli içerikler üretebilen yapay zekâ türüdür. Uygulamalar ve kullanım durumları uzak ve geniştir. Generative AI, belirli bir yazarın tarzına dayalı kısa bir öykü oluşturmak, var olmayan bir kişinin gerçekçi bir imajını üretmek, ünlü bir besteci tarzında bir senfoni oluşturmak veya basit bir metinsel tanımdan bir video klibi oluşturmak için kullanılabilir.
Nesil yapay zekânın benzersizliğini daha iyi anlamak için bunun diğer yapay zeka, programlama ve makine öğrenmesi türlerinden nasıl farklı olduğunu anlamakta fayda vardır:
Geleneksel yapay zekâ, önceden belirlenmiş kurallara veya algoritmalara uyarak belirli görevleri gerçekleştirebilen yapay zekâ sistemlerini ifade eder.
Bunlar öncelikle verilerden ders alamayan veya zamanla iyileştiren kural tabanlı sistemlerdir.
Diğer yandan, üretken yapay zekâ verilerden bilgi edinebilir ve yeni veri örnekleri oluşturabilir.
Makine öğrenmesi, bir sistemin açık programlama yerine verilerden öğrenmesini sağlar.
Başka bir deyişle, makine öğrenmesi, bir bilgisayar programının yeni verilere bağımsız olarak adapte olabildiği ve öğrenebildiği, trendlerin ve içgörülerin keşfedilmesiyle sonuçlanan süreçtir.
Üretken yapay zekâ, yeni veriler edinmek ve bu verileri oluşturmak için makine öğrenmesi tekniklerinden yararlanır.
Etkileşimli yapay zekâ, makinelerin insan dilini insan benzeri bir şekilde anlamasını ve yanıtlamasını sağlar. Jeneratif AI ve etkileşimli yapay zekâ benzer görünebilir - özellikle de jeneratif AI insan benzeri metin üretmek için kullanıldığında - birincil farklılıkları amaçlarında yatar.
Conversational AI, insan benzeri diyaloğa girebilen etkileşimli........